Τα Τζουμέρκα είναι ένας τόπος ανεξερεύνητος από τους πολλούς. Έχει θησαυρούς που ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί και περιμένουν υπομονετικά. Η περιοχή εκτός από τα υπέροχα βουνά, τα επιβλητικά φαράγγια και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες διαθέτει και πανέμορφα παραδοσιακά χωριά.

10 από αυτά είναι τα καλύτερα για να επισκεφθείς, όταν βρεθείς στα Τζουμέρκα.

Καλαρρύτες, Τζουμέρκα - Αθαμανικά Όρη
Καλαρρύτες, Τζουμέρκα – Αθαμανικά Όρη

1. Καλαρρύτες.
Οι Καλαρρύτες ή Καλαρίτες είναι ένας ορεινός, παραδοσιακός οικισμός με υπέροχα σπίτια που είναι χτισμένα με αυτή την χαρακτηριστική γκρίζα πέτρα. Μάλιστα πολλές από τις κατοικίες του χωριού έχουν χαρακτηριστεί δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής.
2. Πράμαντα.
Τα Πράμαντα είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής. Εκεί θα βρεις το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής -που αξίζει να επισκεφθείς- αλλά και μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες της περιοχής, τον Μπούντζα. Από το χωριό απέχει μόλις 4χλμ και το σπήλαιο της Ανεµότρυπας.

Συρράκο, Τζουμέρκα - Αθαμανικά όρη
Συρράκο, Τζουμέρκα – Αθαμανικά όρη

3. Συρράκο.
Το χωριό στο οποίο δεν μπαίνουν αυτοκίνητα. Η όποια ταλαιπωρία για να φτάσεις στο Συρράκο, εξαφανίζεται μόλις το βλέπεις μπροστά σου. Μαγεία. Γατζωμένο σε μια κάθετη πλαγιά, σου δείχνει πως η ανθρώπινη θέληση τα καταφέρνει όλα.
4. Αθαμάνιο.
Το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό οφείλει το όνομά του στους Αθαμάνες, οι οποίοι ήταν ηπειρωτικό φύλο που κατοικούσαν στην ορεινή περιοχή των Αθαμανικών Ορέων.
5. Θεοδωριανά.
Το χωριό που απέχει από την πόλη της Άρτας 80 χιλιόμετρα και έχει υψόμετρο 950 μέτρα. Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι διπλοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα. Ονομάζονται καταρράκτες Σούδα και είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας καθώς φθάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα.
6. Μελισσουργοί.
Λέγεται πως η ονομασία του χωριού οφείλεται στην εργατικότητα των κατοίκων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 850 – 870 μέτρων. Στην είσοδο του χωριού σε καλωσορίζουν τι άλλο παρά… μελίσσια!
7. Άγναντα.
Το χωριό με τους 283 μόνιμους κατοίκους βρίσκεται σε σε υψόμετρο 642 μέτρων και σε προ(σ)καλεί να το γνωρίσεις. Η λέξη Άγναντα παράγεται από το επίθετο Άγναντος, που σημαίνει “ανοιχτό μέρος”, από το οποίο μπορούμε να παρατηρούμε τι συμβαίνει.
8. Ελληνικό.
Το Ελληνικό είναι ένα χωριό που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Κωστήτσι. Σε αυτό το χωριό θα βρεις και το μουσείο του γλύπτη Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Βρίσκεται σε υψόμετρο 740 μέτρων και ανήκει στα Κατσανοχώρια της Ηπείρου.
9. Βουργαρέλι.
Το Βουργαρέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 773 μέτρων και τα αξιοθέατα του είναι κυρίως εκκλησίες και βρύσες/πηγές. Μάλιστα μεταπολεμικά δόθηκε στο χωριό το όνομα Δροσοπηγή, αλλά επικράτησε τελικά το Βουργαρέλι.
10. Κωστήτσι.
Το Κωστήτσι, πρωτοκατοικήθηκε κάπου τον 17ο αιώνα. Το χωριό σήμερα, παραμένει παραδοσιακό. Έχει πανέμορφα καλντερίμια, τα αλώνια και φυσικά τα μοναδικά πέτρινα σπίτια που κατασκευάστηκαν από Τζουμερκιώτες μαστόρους.

Απόλαυσε το Happy Traveller που γυρίσαμε στα Τζουμέρκα, εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here