Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά όρη. Μαγική φύση, υπέροχα χρώματα, αρώματα και φιλόξενοι άνθρωποι κάνουν αυτό τον τόπο πόλο έλξης όσων ξέρουν να ζουν καλά τη ζωή τους.

Αφέσου σε μια διαφορετική εμπειρία και ένα μέρος που μπορεί να σε παρασύρει στις ομορφότερες και πιο ιδιαίτερες εμπειρίες της ζωής σου. Πανέμορφα χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί, χαράδρες, φαράγγια και απόκρημνα βουνά είναι κάποια από αυτά που θα σε κάνουν να αγαπήσεις την περιοχή.

DCIM100MEDIADJI_0204.JPG
Προφήτης Ηλίας, Κωστήτσι

Όρη: Τζουμέρκα – Αθαμανικά Όρη
Χώρα: Ελλάδα
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Ήπειρος / Θεσσαλία
Ύψος: 2.429 μέτρα
Κορυφή: Κακαρδίτσα

Γενικές Πληροφορίες:
Τα Αθαμανικά όρη είναι γνωστά και ως Τζουμέρκα, ή Τσουμέρκα, ή Τσουμέρνικον κατά τους Βυζαντινούς. Είναι μια μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος και ουσιαστικά αποτελεί νότιο τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Οι κάτοικοι της ορεινής αυτής περιοχής καλούνται Τζουμερκιώτες και Τζουμερκιώτισσες. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα και έχει υψόμετρο 2.429 μέτρα. Η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφύδι με υψόμετρο 2.393 μέτρα. Τα Αθαμανικά όρη βρίσκονται στα σύνορα Ηπείρου και Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα αυτός ο καταπράσινος παράδεισος βρίσκεται στην κεντρική Πίνδο, ανάμεσα στον Άραχθο και τον Ασπροπόταμο.

Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα
Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα

Ονομασία:
Τα Αθαμανικά όρη χρωστούν την ονομασία τους στο αρχαιοελληνικό φύλο των Αθαμανών που ήταν εγκατεστημένο σε αυτή την περιοχή. Οι Αθαμάνες άκμασαν κυρίως τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. Το όνομα Τζουμέρκα από την άλλη, είναι σλαβικής προέλευσης.

Τα χωριά των Αθαμανικών Όρεων:
Κάθε χωριό της περιοχής έχει τη δική του μοναδική ομορφιά. Και τα 47 Τζουμερκοχώρια αποτελούν τον τέλειο προορισμό για καλοκαίρι και χειμώνα. Τα πιο δημοφιλή χωριά είναι το χωριό Συρράκο που είναι και το κεφαλοχώρι της Πίνδου, οι Καλαρρύτες που είναι ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός, η Πράμαντα που είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής, το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο, τα Θεοδωριανά, οι Μελισσουργοί,  η Άγναντα και το Ελληνικό. Τα 10 χωριά που πρέπει να επισκεφθείς στα Τζουμέρκα.

Συρράκο, Τζουμέρκα
Συρράκο, Τζουμέρκα

Που να πάω – Τι να δω:
Εκτός από τα υπέροχα και γραφικά χωριά των Αθαμανικών όρεων (πχ. Συρράκος, Καλαρρύτες, Πράμαντα κτλ) πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς το γεφύρι της Πλάκας, που ήταν και το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Γράφουμε ήταν εντελώς συνειδητά μιας και -δυστυχώς- το γεφύρι έχει καταστραφεί εντελώς από την κακοκαιρία. Έχουν όμως ήδη ξεκινήσει οι αναστηλώσεις, οπότε μια επίσκεψή σου, του αξίζει. Μην παραλείψεις την κόκκινη εκκλησιά έξω από το χωριό Bουργαρέλι που είναι ένα εξαιρετικό βυζαντινό μνημείο. Επίσης ιδανικό για επίσκεψη είναι το σπήλαιο Aνεμότρυπα που βρίσκεται λίγο έξω από την Πράμαντα και η Μονή Κηπίνας στο δρόμο για τους Kαλαρρύτες. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψεις την Ιερά μονή Παναγίας Τσούκας, τον καταρράκτη Κλίφκη και τον νερόμυλο Νεροτρίβη.

Δραστηριότητες:
Όσον αφορά τους δραστήριους ταξιδιώτης, τα Τζουμέρκα έχουν προνοήσει και για αυτούς. Πληθώρα δραστηριοτήτων δεν θα αφήσουν κανέναν να πλήξει. Εκπληκτικές πεζοπορικές διαδρομές, rafting, 4×4, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, ιππασία κ.α.

Tzoumerka Athamanika Ori Greece Happy Traveller (11)

Πότε να πάω:
Τα Τζουμέρκα είναι επισκέψιμα καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι καλύτερη εποχή για να τα επισκεφθείς, αλλά και ο χειμώνας και το καλοκαίρι είναι όμορφες εποχές για να πας. Η κάθε μια με τη χάρη της.

Που να μείνω:
Η περιοχή και τα χωριά των Τζουμέρκων διαθέτουν πληθώρα ξενοδοχείων για όλα τα γούστα. Από πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων μέχρι γραφικούς ξενώνες. Εμείς κατά τη διαμονή μας στα Τζουμέρκα μείναμε στο ξενοδοχείο Princess Lanassa στο Κωστήτσι. Αν θέλεις να κλείσεις δωμάτιο στο ξενοδοχείο Princess Lanassa τσέκαρε εδώ.

Επεισόδιο Happy Traveller:
Δες το επεισόδιο Happy Traveller στα Τζουμέρκα

Στα Τζουμέρκα ταξιδέψαμε τον Αύγουστο του 2019.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here