Το άγνωστο και υπέροχο μοναστήρι Κηπίνας είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα σημεία των Τζουμέρκων. Η ιερά μονή κρέμεται κυριολεκτικά από τα βράχια και εκτός από πανέμορφη εξωτερικά είναι μοναδική και εσωτερικά.

Ιερά Μονή Κιπήνας
Ιερά Μονή Κιπήνας

Μονή: Ιερά Μονή Κηπίνας
Γεωγραφικό Διαμέρισμα: Ήπειρος
Χώρα: Ελλάδα

Γενικές Πληροφορίες:
H Ιερά Mονή Κηπίνας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι από τους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί της στη γύρω περιοχή. Για την ίδρυσή της οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε ότι ιδρύθηκε το 1212 από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο και άλλοι ότι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από μοναχούς της γειτονικής Μονής Βύλιζας. Είναι μικρή μονόκλιτη βασιλική και στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 17ου ή στις αρχές του 18ου αιώνα.

ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:
Στη μονή λειτουργούσε κρυφό σχολειό και η σπηλιά που βρίσκεται στον βράχο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους κατοίκους της περιοχής. Τον 19ο αιώνα η μονή εγκαταλείφθηκε.

Iera Moni Kipinas Tzoumerka Athamanika Ori Greece Happy Traveller (2)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:
Η πρόσβαση στη μονή γίνεται από ένα μονοπάτι που είναι λαξευμένο στον βράχο και μια μικρή κρεμαστή ξύλινη γέφυρα, την οποία σήκωναν οι μοναχοί με μοχλό για να αποκόπτουν την πρόσβαση στους εχθρούς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here