Πράμαντα, το αμφιθεατρικό χωριό των Βόρειων Τζουμέρκων και η έδρα του ομώνυμου δήμου. Δεν γίνεται να πας στα Τζουμέρκα και να μην περάσεις από τα Πράμαντα. Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, απόλαυσε και σου παρουσιάζει το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων.

Pramanta Tzoumerka Greece Happy Traveller (2)

Χωριό: Πράμαντα
Χώρα: Ελλάδα
Περιφέρεια: Ηπείρου
Δήμος: Βορείων Τζουμέρκων
Δημοτική ενότητα: Πραμάντων
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Ήπειρος
Περιφερειακή ενότητα: Ιωαννίνων
Υψόμετρο: 828
Πληθυσμός: 1.137

Γενικές Πληροφορίες:
Τα Πράμαντα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κοινότητά με 1500 κατοίκους (το κεφαλοχώρι της Τζουμέρκας) και βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 840μ. αμφιθεατρικά, στους πρόποδες της Στρογγούλας. Το χωριό λέγεται η Πράμαντα ή τα Πράμαντα και έχει αμέτρητες φυσικές ομορφιές μέσα αλλά και γύρω από το χωριό. Απέχει από τα Ιωάννινα 58,5 χλμ. και 66 χλμ. από την Άρτα. Αρκετοί κάτοικοι των Πραμάντων συμμετείχαν ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Αθαμανικά Όρη
Αθαμανικά Όρη

Που να πάω – Τι να δω:
Όπως σε κάθε χωριό, έτσι και στα Πράμαντα το πρώτο που θα πρέπει να δεις είναι η πλακόστρωτη πλατεία και ο  υπεραινώβιος πλάτανος με την ιστορική βρύση «Αράπης». Φυσικά έπεται η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Επισκέψου τα καφενεία και τα ταβερνάκια του χωριού για παραδοσιακές ηπειρώτικες γεύσεις (κρέατα, πίτες και γλυκά)

Pramanta Paradosiako Fagito Kreatika Greece Happy Traveller

Για φαγητό:
Μια από τις πιο φημισμένες ταβέρνες για κρεατικά σε ολόκληρα τα Τζουμέρκα βρίσκεται στα Πράμαντα και δεν είναι άλλη από τον Μπουτζά. Αν σου αρέσει το κρέας, τότε βρήκες το ό,τι έψαχνες!

Ιερά Μονή Κιπήνας
Ιερά Μονή Κιπήνας

Εκτός χωριού:
Στο δρόμο προς το χωριό, βρίσκεται το σπήλαιο της Ανεμότρυπας, ενώ μπορείς να επισκεφθείς και την εντυπωσιακότατη Μονή Κηπίνας.

Πότε να πάω:
Τα Τζουμέρκα είναι επισκέψιμα καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι καλύτερη εποχή για να τα επισκεφθείς, αλλά και ο χειμώνας και το καλοκαίρι είναι όμορφες εποχές για να πας. Η κάθε μια με τη χάρη της.

Που να μείνω:
Η περιοχή και τα χωριά των Τζουμέρκων διαθέτουν πληθώρα ξενοδοχείων για όλα τα γούστα. Από πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων μέχρι γραφικούς ξενώνες. Εμείς κατά τη διαμονή μας στα Τζουμέρκα μείναμε στο ξενοδοχείο Princess Lanassa στο Κωστήτσι. Αν θέλεις να κλείσεις δωμάτιο στο ξενοδοχείο Princess Lanassa τσέκαρε εδώ.

Επεισόδιο Happy Traveller:
Δες το επεισόδιο Happy Traveller στα Τζουμέρκα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here