Η Πέτρα της Ιορδανίας είναι μια αρχαία πόλη η οποία συγκλονίζει κάθε επισκέπτη με την ομορφιά της. Το όνομα Πέτρα μάλιστα δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους. Ο λόγος ήταν ότι οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα.

Η αρχαία αυτή πόλη είναι τόσο ξεχωριστή. Δεν ψηφίστηκε τυχαία πριν από μερικά χρόνια ως ένα από τα Νέα Θαύματα του Κόσμου.

iordania jordan happy traveller (53)

Πόλη: Πέτρα
Χώρα: Ιορδανία
Επισκέπτες: 596,602 (το 2014)

Γενικές Πληροφορίες:
Η Πέτρα είναι μια ιστορική και αρχαιολογική πόλη στη νότια Ιορδανία. Βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Jabal Al-Madbah. Πιθανότατα ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. ως πρωτεύουσα του βασιλιά Nabataean. Οι Ναβαταίοι (Nabataeans) ήταν νομαδικοί Άραβες που καθιέρωσαν την Πέτρα ως σημαντικό περιφερειακό κόμβο συναλλαγών. Η πόλη της Πέτρας είναι λαξευμένη πάνω στα πετρώματα. Το στενό φαράγγι της Πέτρας λέγεται Σικ και ήταν ένας μεγάλος βράχος ο οποίος σκίστηκε στα δύο. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Το Θησαυροφυλάκιο -που είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης- κατασκευάστηκε γύρω στο 85 π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά Αρέθα του Τρίτου από Έλληνες τεχνίτες.

Travel Info:
Υπάρχουν λεωφορεία για να φτάσεις στην Πέτρα. Η μια εταιρεία είναι η Jett Bus, που αναχωρει στις 6.00 το πρωί και φτάνει στην Πέτρα στις 10.00. Επίσης υπάρχουν και τα δημόσια λεωφορεία, που αναχωρούν ανά μία ώρα, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Η είσοδος κοστίζει 50 jd για μια ημέρα και 55 για δύο ημέρες. Επίσης μπορείς να κάνεις και tour στην Πέτρα τη νύχτα (συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας).

iordania jordan happy traveller (19)

Που να πάω – Τι να δω:
Το κορυφαίο αξιοθέατο της Πέτρας είναι φυσικά το πασίγνωστο Θησαυροφυλάκιο. Εκεί όπου διαδραματίζεται η τελευταία σκηνή του «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία». Λέγεται αλλιώς Χαζνέ Φαραούν και διαθέτει πρόσοψη ύψους 40 μέτρων. Επίσης θα πρέπει να επισκεφθείς το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο, τα λουτρά, τον εμπορικό δρόμο, τον βασιλικό τάφο της Υδρίας και δίπλα του τον κορινθιακό τάφο αλλά και τον τάφο του Ρωμαίου στρατιώτη.  Επίσης μην παραλείψεις να δεις την πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη και τον δρόμο Σικ.

Εκδρομές κοντά στην Πέτρα:
Φτάνοντας στην Πέτρα, εκτός από την υπέροχη αρχαία πόλη, μπορείς να δεις και ακόμη δύο αξιοθέατα. Το ένα είναι η μικρή Πέτρα που βρίσκεται στο δρόμο προς την έρημο Wadi Rum. Η μικρή Πέτρα είναι η πρώτη πόλη των Ναβαταίων, οι οποίοι πλούτισαν από τον έλεγχο του περάσματος των καραβανιών που περνούσαν από εκεί. Το δεύτερο αξιοθέατο είναι η έρημος Wadi Rum. Αυτή έγινε γνωστή ως «βάση» του Λόρενς της Αραβίας, και διεκδικεί δικαίως να θεωρείται μια εκ των ομορφότερων ερήμων του κόσμου.

1 COMMENT

  1. Τι υπέροχα που τα γράφεις πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες ευχαριστούμε πολύ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here