Τα ταξίδια που μας επιτρέπουν να βλέπουμε παραπάνω από ένα μέρος τη φορά, τα αγαπάμε λίγο παραπάνω. Ένα ταξίδι στις Πρέσπες βέβαια δεν σου χαρίζει απλά περισσότερα μέρη για να δεις, αλλά στάσεις που σε γεμίζουν εικόνες και σου αφήνουν αναμνήσεις. Αυτό ακριβώς ζήσαμε και εμείς κατά την διάρκεια των γυρισμάτων μας στην περιοχή.

Οι επισκέψεις μας σε εξαιρετικά χωριά όπως ο Άγιος Γερμανός, το Βροντερό αλλά και το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου μας άφησαν άφωνους. Ιστορικό βάρος και απέραντη ομορφιά χαρακτηρίζει τα μέρη των Πρεσπών και αν δεν τα έχεις ήδη γνωρίσει από  κοντά, σου προτείνουμε να το κάνεις!

laimos prespes happy traveller (2)
Το δημαρχείο του Λαιμού, έδρα του δήμου Πρεσπών.

ΛΑΙΜΟΣ
Ο Λαιμός είναι ένα χωριό των Πρεσπών και μάλιστα η έδρα του ομώνυμου Δήμου. Είναι μια καλή ιδέα να περάσεις μια βόλτα από το χωριό και να το γνωρίσεις από κοντά. Το εντυπωσιακό Δημαρχείο σίγουρα θα σου τραβήξει το βλέμμα. Ο Λαιμός απέχει 50 χλμ. από τη Φλώρινα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 μ. Εμείς περάσαμε από εκεί κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας εκεί και φυσικά σταματήσαμε να το γνωρίσουμε από κοντά.

vrontero spilia kokali prespes happy traveller (4)
Η σπηλιά του Κόκκαλη, Βροντερό Πρέσπες.

ΒΡΟΝΤΕΡΟ
Το Βροντερό πήρε τη σημερινή του ονομασία 1926 το ενώ η παλιότερη ήταν Γκράσδενι. Έχει περίπου 140 κατοίκους και μπορεί να μην είναι τουριστικό, όμως είναι όμορφο και γραφικό. Ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι φυσικά η σπηλιά του Κόκκαλη. Για να φτάσεις στην τοποθεσία υπάρχουν δύο τρόποι. Είτε να πας με τα πόδια είτε με αμάξι. Η διαδρομή είναι λίγο μεγάλη οπότε και η ιδέα του αμαξιού δεν είναι κακή. Στην περίπτωση που πας με το αμάξι προσοχή διότι αν έχει βρέξει, μπορεί να κολλήσεις εκεί. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος και με την βροχή μετατρέπεται σε λάσπη. Η σπηλιά βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό.

agios germanos prespes happy traveller neromilos (4)
Ο νερόμυλος Αγίου Γερμανού Πρεσπών.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
O Άγιος Γερμανός με τους 200 κατοίκους του και σε υψόμετρο 1100 μ. μπορεί άνετα να περηφανεύεται πως είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Πρεσπών. Παλιότερα μάλιστα αποτελούσε το κεφαλοχώρι της περιοχής των Πρεσπών και ήταν η γενέτειρα πολλών Μακεδονομάχων. O Άγιος Γερμανός βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μ. και απέχει 49 χλμ. από τη Φλώρινα. Ο παραδοσιακός Νερόμυλος Αγίου Γερμανού Πρεσπών κερδίσε βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Εννοείται πως κάναμε μια στάση σε αυτό το ιστορικό μέρος που κάθε επισκέπτης των Πρεσπών πρέπει να γνωρίσει.

Ψαράδες, Πρέσπες
Ψαράδες, Πρέσπες

ΑΣΚΗΤΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ – ΒΑΡΚΑΔΑ
Οι Ψαράδες είναι ένα όμορφο χωριό των Πρεσπών από το οποίο μπορείς να ανακαλύψεις τα άκρως ενδιαφέροντα Ασκηταριά που βρίσκονται στην περιοχή. Οι βαρκάρηδες του νησιού παίρνουν με τις βάρκες τους, τους επισκέπτες και τους ξεναγούν στα Ασκηταριά! Αν περάσεις μια βόλτα από το χωριό αξίζει και με το παραπάνω να κάνεις μια επίσκεψη στο μικρό λιμανάκι και να συμφωνήσεις με κάποιον βαρκάρη να σε πάει μέχρι εκεί. Φυσικά ξεναγοί σε αυτό το σύντομο ταξίδι, είναι οι ίδιοι οι βαρκάρηδες που εκτός από περισσή ευγένεια έχουν και πολλές γνώσεις περί του θέματος των ασκηταριών.

ΜΙΚΡΟΛΙΜΝΗ
Ακόμη μια στάση στο οδοιπορικό μας είναι φυσικά η Μικρολίμνη. Διαθέτει υψόμετρο 830 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει 37 χλμ από τη Φλώρινα. Η παράδοσή της στην αλιεία και η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου την κάνει ακόμη πιο γραφική στα μάτια μας. Στάση εξαιρετικής ομορφιάς, ειδικά αν πετύχεις και τους πανέμορφους ερωδιούς που «μένουν» στην περιοχή.

agios axilleios prespes happy traveller (17)
Ο Ευτύχης κάνει κανό στη λίμνη των Πρεσπών, στον Άγιο Αχίλλειο.

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ
Άγιος Αχίλλειος, το νησάκι με τους 20 κατοίκους. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη που μπορείς να επισκεφθείς στις Πρέσπες. Εκεί θα ανακαλύψεις τον όμορφο ναό του Αγίου Αχιλλείου, θα περπατήσεις στην τεράστια γέφυρα που ενώνει το νησί με την στεριά και θα απολαύσεις την φύση σε όλο της το μεγαλείο. Είτε διαλέξεις να επισκεφθείς το μέρος το καλοκαίρι είτε το χειμώνα θα περάσεις τέλεια. Το καλοκαίρι απολαμβάνεις την δροσιά που έχει, ενώ τον χειμώνα την θαλπωρή και την ζεστασιά που σου προσφέρει ο Ξενώνας αλλά και το εστιατόριο Άγιος Αχίλλειος.

Δες επίσης: Ολόκληρο Επεισόδιο Happy Traveller στις Πρέσπες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here