Ψαράδες! Το χωριό στο οποίο διαδραματίστηκε μια από τις τελευταίες πράξεις του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου μιας και εκεί συνήλθε το 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Το χωριό αυτό εκτός από πολύ όμορφο είναι και πολύ ενδιαφέρον. Δεν γίνεται να πας στις Πρέσπες και να μην κάνεις και εκεί μια στάση.

psarades prespes happy traveller (3)

Χωριό: Ψαράδες
Χώρα: Ελλάδα
Δήμος: Πρεσπών
Υψόμετρο: 850 μέτρα
Πληθυσμός: 80
Παλαιά ονομασία: Νίβιστα ή Νίβιτσι

Γενικές Πληροφορίες:
Οι Ψαράδες είναι παραδοσιακός οικισμός του νομού Φλώρινας και βρίσκεται στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Νίβιτσι. Τους χειμερινούς μήνες κατοικείται από 60 άτομα και το καλοκαίρι από 100. Απέχει 59 χλμ. ΒΔ από της Φλώρινας. Κύρια πηγή εισοδήματός των ντόπιων είναι η αλιεία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.

Που να πάω – Τι να δω:
Το σημαντικό αξιοθέατο που μπορείς να δεις στους Ψαράδες είναι η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα. Εκτός από μια βόλτα στο χωριό μπορείς να κάνεις και μια βόλτα με βάρκα για να δεις από κοντά τα ασκηταριά της περιοχής. Με την βαρκάδα θα ανακαλύψεις και τις εκπληκτικές τοιχογραφίες που βρίσκονται πάνω στους βράχους.

psarades prespes happy traveller (2)  psarades prespes happy traveller (4) psarades prespes happy traveller (5) psarades prespes happy traveller

1 COMMENT

  1. Ευτυχή πάω Στους ψαραδες 5 χρόνια κάθε καλοκαίρι έχω κάνει φίλους πλέον η άλλη αγαπημένη είναι ή καστορια κάθε Δεκαπενταύγουστο είμαι εκεί φανταστηκη πόλη εγώ είμαι από Αθήνα νοικιάζω σπίτι εκεί όλο το χρόνο είναι από τα αγαπημένα μέρη

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here