Η πίστη των Αρμένιων είναι δυνατή και το έχουν αποδείξει τόσα χρόνια. Έτσι λοιπόν όταν αποφασίσεις να πας στην Αρμενία, δεν γίνεται να μην επισκεφθείς τις ιστορικές εκκλησίες τους και με αυτό τον τρόπο να μάθεις ακόμη καλύτερα την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους.

Εμείς επισκεφθήκαμε, ξεχωρίσαμε και σου παρουσιάζουμε τις 8 πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της Αρμενίας.

Μοναστήρι Χάγκπατ
Μοναστήρι Χάγκπατ

1. Μοναστήρι Haghpat (Χάγκπατ)
Το μοναστήρι Haghpat είναι γνωστό και ως Haghpatavank. Το μεσαιωνικό αρμενικό αυτό μοναστήρι βρίσκεται στο Haghpat της Αρμενίας και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1996. Η αρχιτεκτονική του μοναστηριού είναι πανέμορφη και ίσως είναι και ο λόγος που αυτό το μοναστήρι έχει τόσους επισκέπτες.

Μοναστήρι Κορ βιράπ
Μοναστήρι Κορ βιράπ

2. Μοναστήρι Khor Virap (Κορ βιράπ)
Το μοναστήρι Khor Virap στα αρμένικα σημαίνει “βαθύ μπουντρούμι”. Βρίσκεται στην πεδιάδα Ararat, περίπου 100 μέτρα μακριά από τα κλειστά Τουρκικο-Αρμενικά σύνορα. Το μοναστήρι περιβάλλεται από πράσινες εκτάσεις και διαθέτει εξαιρετική θέα στο βουνό Αραράτ.

Μοναστήρι Νοβαράνκ
Μοναστήρι Νοβαράνκ

3. Μοναστήρι Noravank (Νοραβάνκ)
Το Noravank είναι ένα αρμενικό μοναστήρι του 13ου αιώνα και απέχει 122 χλμ. από το Ερεβάν. Είναι γνωστό για την διώροφη εκκλησία του Surb Astvatsatsin (Ιερά Μητέρα του Θεού). Τα μοναδικά εξωτερικά σκαλοπάτια της εκκλησίας δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βγάλουν πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Καθεδρικός Ναός Zvartnots
Καθεδρικός Ναός Zvartnots

4. Καθεδρικός ναός Zvartnots (Ζβαρτνοτς)
Ο ναός Ζβαρτνοτς βρίσκεται στην άκρη της πόλης Etchmiadzin στην επαρχία Armavir. Είναι από τους πιο εντυπωσιακούς και αρχαιοπρεπείς ναούς που θα συναντήσεις και λέγεται ότι αν ήταν ολόκληρος θα ήταν και από τους εντυπωσιακότερους.

Καθεδρικός ναός Ετσιμιαντζίν (Etchmiadzin)
Καθεδρικός ναός Ετσιμιαντζίν (Etchmiadzin)

5. Καθεδρικός Ναός Ετσμιατζιν
Ο καθεδρικός ναός Etchmiadzin είναι η μητρόπολη της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και βρίσκεται στην πόλη Vagharshapat (Etchmiadzin). Σύμφωνα με τους μελετητές ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός στην αρχαία Αρμενία, και θεωρείται ο παλαιότερος καθεδρικός ναός στον κόσμο. Αυτός ο ναός εκτός από εντυπωσιακός, είναι και αρκετά παλιός μιας και χτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα. Δυστυχώς όταν εμείς πήγαμε εκεί, πετύχαμε το ναό γεμάτο με σκαλωσιές. Παρόλα αυτά, δεν έχασε πολύ την ομορφιά και την αίγλη του.

Γκαρνί
Γκαρνί

6. Ναός του Garni (Γκαρνί)
Ο Ναός του Γκαρνί είναι ένας Κλασικός Ελληνιστικός Ναός στο Γκαρνί της Αρμενίας. Είναι ίσως τα πιο γνωστά κτίρια αλλά και σύμβολα της προ-χριστιανικής Αρμενίας. Ο ναός αυτός υμνούσε τον θεό Ήλιο. Είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της χώρας και συρρέουν πάρα πολλοί ταξιώτες για να τον θαυμάσουν από κοντά.

Μοναστήρι Geghard
Μοναστήρι Geghard

7. Μοναστήρι Gehard (Γκεγκχάρντ)
Το Geghard είναι ένα μεσαιωνικό μοναστήρι στην επαρχία Kotayk της Αρμενίας. Είναι καταχωρημένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Geghard σημαίνει “η Μονή του Δόρατος” και προέρχεται από το δόρυ που είχε τραυματίσει τον Ιησού κατά την Σταύρωση. Λέγεται ότι έφεραν αυτό το δόρυ στην Αρμενία και το έβαλαν μαζί με άλλα κειμήλια στον ναό. Τώρα υπάρχει στο θησαυροφυλάκιο του Echmiadzin.

8. Εκκλησία Karmravor (Καρμραβορ)
Η εκκλησία Karmravor είναι γνωστή και ως Εκκλησία της Παναγίας. Είναι μια αρμενική αποστολική εκκλησία του 7ου αιώνα και βρίσκεται στην πόλη Αστάρκακ. Μπορεί να είναι μικρή είναι όμως πολύ όμορφη και κοσμεί την πόλη. Το όνομα της εκκλησίας αναδεικνύει το κοκκινωπό χρώμα της σκεπής της.

Χατσκάρ
Χατσκάρ

INFO: Σε πολλές εκκλησίες θα δεις πέτρινες πλάκες με περίτεχνους σταυρούς. Αυτά είναι τα χατσκάρ και είναι μνημεία εξωτερικού χώρου χαραγμένα σε πέτρα. (φωτογραφία επάνω)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here