Η επαρχία της Πάφου έχει πολλά μέρη που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ένα από τα κορυφαία είναι τα παραδοσιακά και πανέμορφα χωριά της. Κάποια πιο γραφικά, άλλα πιο φυσιολατρικά και άλλα με μοναδικές παραλίες, αλλά όλα υπέροχα.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, ξεχώρισε και σου παρουσιάζει τα 10 κορυφαία χωριά της επαρχίας της Πάφου.

1.Κάθηκας. Το μικρό παραδοσιακό χωριό της Πάφου βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων και κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Ο Κάθηκας είναι ένα από τα χωριά της Πάφου που φημίζονται για την παραγωγή κρασιού τους και για τα σπουδαία τοπικά έθιμα του Πάσχα.

2. Κρήτου Τέρρα. Το χωριό είναι γνωστό για τον περίφημο καταρράκτη του Κρεμνιώτη και βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων. Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Χρυσελεούσας.

Καταρράκτης Κρεμνιώτης

3. Πωμός. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και απέχει 20 χιλιόμετρα μακριά από την Πόλις Χρυσοχούς. Το χωριό Πωμός είναι η τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να ζήσουν τον αυθεντικό τρόπο ζωής στην Κύπρο, μακριά από την ταλαιπωρία των τουριστικών θέρετρων και την πολυκοσμία.

ΠΩΜΟΣ

4. Παχύαμμος. Αν και το χωριό Παχύαμμος ανήκει στην επαρχία της Λευκωσίας εμείς το επισκεφθήκαμε όταν ταξιδέψαμε στην Πάφο και τα περίχωρά της. Απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τον Πωμό άρα ήταν για εμάς ιδανική στάση. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το χαρακτηριστικό της γης της περιοχής, που έχει παχιά και άφθονη άμμο.

5. ΓΙΑΛΙΑ. Η ονομασία Γιαλιά πιθανόν να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη αιγιαλιά, που σημαίνει δίπλα στην ακτή. Το χωριό Γιαλιά βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Πάφου και σε υψόμετρο 150 μέτρων.

6. Κούκλια. Το χωριό Κούκλια βρίσκεται κτισμένο στην τοποθεσία όπου βρισκόταν η Παλαίπαφος, ένα από τα σημαντικότερα αρχαία βασίλεια της Κύπρου. Γι αυτό το λόγο εκεί υπάρχει και το ιερό της θεάς Αφροδίτης το οποίο είναι επισκέψιμο. Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι προέρχεται από τη λέξη «κουβούκλιo», που σημαίνει «καμπίνα» από τους βυζαντινούς αξιωματούχους, οι οποίοι φρουρούσαν τους θαλάμους του αυτοκράτορα.

ΚΟΥΚΛΙΑ

7. Πόλη Χρυσοχούς. Η Πόλη Χρυσοχούς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Πάφου. Απέχει 35 χιλιόμετρα από την Πάφο. Είναι από τα πιο γραφικά μέρη της περιοχής και κατοικήθηκε για πρώτη φορά μετά τον Τρωικό πόλεμο όταν αρχαίοι μεταλλωρύχοι εγκαταστάθηκαν σε αυτήν.

8. Κάτω Πύργος. Ο Κάτω Πύργος είναι ένα πολύ όμορφο και μικρό χωριό το οποίο αξίζει μια στάση. Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνεις είναι να ανέβεις στο στον Πύργο και να δεις από εκεί τη θέα και το ηλιοβασίλεμα.

ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟΣ

9. Επισκοπή. Το χωριό Επισκοπή απέχει 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιόταν ως η έδρα του επισκόπου, εξού και η ονομασία «Επίσκοπος». Ήταν ένα χωριό που μας το προτείνατε πολλοί και όπως πάντα, είχατε δίκιο. Είναι ένα πανέμορφο χωριό που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

10. Το χωριό με τις γάτες. Η κοινότητα Τάλα της Πάφου φημίζεται για το τις γάτες του. Εκεί θα συναντήσεις πάρα πολλές γάτες οι οποίες ζουν αρμονικά μεταξύ τους. Αν αγαπάς τα ζώα και δεν έχεις αλλεργία στις γάτες, αυτό το χωριό πρέπει να το δεις από κοντά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here