Το ταξίδι στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στα περίχωρα της Πάφου, δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν επισκεφθείς τα λουτρά του Άδωνη.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, απόλαυσε και σου παρουσιάζει ένα από τα -ίσως- ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής.

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ

Τα Λουτρά του Άδωνη τα προτείνουμε σε κάθε ταξιδιώτη. Είναι ένα μέρος μαγικό με δύο υπέροχους καταρράκτες, αγάλματα αρχαίων θεοτήτων αλλά και ιδιωτικό χώρο με ξαπλώστρες, καφετέρια κτλ. Και μπορεί να χρειάζεται είσοδος για να μπεις στο χώρο, όμως πίστεψέ μας, αξίζει!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τα λουτρά του Άδωνη απέχουν περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας Πάφου. Βρίσκονται στο χωριό Κοίλη. Ο ιδιοκτήτης του χώρου κ. Πάμπος Θεοδώρου ονόμασε αυτή τη λίμνη ως “Λουτρά του Άδωνη”.

Happy Info: Στην είσοδο των λουτρών του Άδωνη θα συναντήσεις ένα επιβλητικότατο άγαλμα της Αφροδίτης (το μεγαλύτερο που υπάρχει πιθανότατα) που φτάνει τα 10 μέτρα. Επίσης υπάρχουν και ένα ακόμη άγαλμα του Δία και ένα του ιδιοκτήτη Πάμπου Θεοδώρου.

ΤΙ ΘΑ ΔΩ – ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ: Στα λουτρά του Άδωνη μπορείς να κάνεις μπάνιο (αν το επιτρέπει ο καιρός), μπορείς να περπατήσεις για να δεις το μέρος και να φτάσεις μέχρι την γεφυρούλα που σου προσφέρει μια διαφορετική οπτική του καταρράκτη. Επίσης από την γέφυρα βλέπεις και τον δεύτερο καταρράκτη. Στη διαδρομή σου θα συναντήσεις αγάλματα αρχαίων θεοτήτων όπως του Άδωνη και της Αθηνάς, της Αθηνάς κτλ. Στο χώρο υπάρχει καφέ-εστιατόριο και τραπεζάκια για φαγητό.

ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: Λέγεται ότι αν γυναίκες αγγίξουν τα αγάλματα που υπάρχουν εντός του χώρου θα τεκνοποιήσουν πολύ σύντομα.

Κόστος εισόδου: 9 ευρώ

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ: Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Άδωνης ήταν ο καρπός μιας άνομης συνεύρεσης πατέρα και κόρης, του Κινύρα και της Σμύρνας. Ο Άδωνης γεννήθηκε τόσο όμορφος που η θεά Αφροδίτη τον ερωτεύτηκε παράφορα, παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε από αιμομιξία. Όταν ο Κινύρας κατάλαβε ότι παραπλανήθηκε ώστε να έρθει σε ερωτική συνεύρεση με την κόρη του, ξέσπασε εναντίον της κόρης του και προσπάθησε να τη σκοτώσει. Εκείνη τότε έτρεξε στα βουνά για να σωθεί. Ο Κινύρας όμως την πρόλαβε και πήγε να την αποκεφαλίσει. Τότε, η Θεά Αφροδίτη τη μεταμόρφωσε σε φυτό. Έτσι όταν το σπαθί καρφώθηκε στο φυτό, πετάχτηκε από μέσα ο Άδωνης. Ένα πανέμορφο αγοράκι. Η ομορφιά του μικρού Άδωνη συγκίνησε την Αφροδίτη. Έτσι κρυφά από τους άλλους θεούς έβαλε το πανέμορφο μωρό μέσα σε μια λάρνακα και το παρέδωσε στην Θεά Περσεφόνη, βασίλισσα και Θεά του Κάτω Κόσμου, για να τον μεγαλώσει.

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Ο μικρός Άδωνης καθώς μεγάλωνε γινόταν όλο και πιο όμορφος και η Περσεφόνη τον ερωτεύτηκε. Έτσι λοιπόν όταν ήρθε η ώρα να τον επιστρέψει στην Αφροδίτη, αρνήθηκε. Τότε οι δύο θεές του Έρωτα (Αφροδίτη) και του Θανάτου (Περσεφόνη) συγκρούστηκαν για τον όμορφο νέο. Τελικά ζήτησαν από τον Δία, να λύσει τη διαφωνία τους. Ο Δίας αποφάσισε τους 4 μήνες του χρόνου ο Άδωνης να μένει με την Θεά Αφροδίτη, τους άλλους 4 με την Θεά Περσεφόνη και τους τελευταίους 4 μήνες να τους διαθέτει όπως ο ίδιος ήθελε. Επειδή όμως η Αφροδίτη ήταν πιο όμορφη, ο Άδωνης αποφάσισε να μείνει μαζί της. Λέγεται βέβαια πως και εδώ έβαλε το θεϊκό της χέρι η Αφροδίτη, αφού ο Άδωνις την ερωτεύτηκε όταν ήπιε νερό από τη λιμνούλα – Λουτρά της Αφροδίτης – όπου έκανε εκείνη μπάνιο.

ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ: Η Αφροδίτη τον αγάπησε πολύ και για χάρη του εγκατέλειψε τον Όλυμπο και κατέβηκε να ζήσει στη γη μαζί του. Αυτό όμως προκάλεσε τη ζήλια του Θεού Άρη, εκμεταλλεύτηκε την αγάπη του Άδωνη για το κυνήγι και έστειλε έναν άγριο κάπρο να τον σκοτώσει. Όταν η Αφροδίτη έμαθε τι είχε συμβεί έτρεξε να αγκαλιάσει το άψυχο κορμί του αγαπημένου της Άδωνη. Τα δάκρυα που κύλησαν από τα μάτια της έσταξαν στη γη κι έκαναν να βλαστήσουν για πρώτη φορά ανεμώνες, ενώ από το αίμα που έτρεξε από τις πληγές του Άδωνη γεννήθηκαν τα κόκκινα τριαντάφυλλα. Τότε η Αφροδίτη παρακάλεσε την Περσεφόνη να επιτρέψει στον Άδωνη να ανεβαίνει για λίγο καιρό στη γη για να είναι ξανά μαζί της. Η Περσεφόνη το δέχθηκε και από τότε ο Άδωνης ζει έξι μήνες με την Αφροδίτη πάνω στη γη και τους άλλους έξι μήνες με την Περσεφόνη στον Κάτω Κόσμο. Κάθε χρόνο ο Άδωνης πεθαίνει και ανασταίνεται ξανά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here