Η έκδοση διαβατηρίου σε ανήλικους δεν είναι μια τόσο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, όπως άλλες. Παρόλα αυτά, χρειάζεται και αυτή τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τη φυσική παρουσία των δύο γονιών και του παιδιού.

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστεί αναλυτικά ο γονιός για να βγάλει διαβατήριο στο ανήλικο τέκνο του.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟ ΜΩΡΟ-ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς για να βγάλεις το διαβατήριο του μωρού είναι:

  • Φωτογραφίες διαβατηρίου. Ζήτησέ τες έτσι στο φωτογραφείο διότι μόνο αυτές δέχονται.
  • Παράβολο αξίας 73,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά, χρειάζεται παράβολο από ΔΟΥ των 58ευρώ και χαρτόσημο των 13 ευρώ. Διαφορετικά μπορείς να βγάλεις ονλάιν το παράβολο των 73,60 ευρώ από taxisnet, e-ΠΑΡΑΒΟΛΟ).
  • Υπεύθυνες δηλώσεις. Αυτές θα ζητηθούν απευθείας στο σημείο όπου θα εκδόσετε το διαβατήριο.
  • Υποχρεωτική παρουσία του ανήλικου παιδιού.

Σημείωση: Για την έκδοση χρειάζονται και οι δύο γονείς. Αν δεν γίνεται να παρευρεθούν, πρέπει αυτός που λείπει να κάνει εξουσιοδότηση συγκατάθεσης για την έκδοση διαβατηρίου στο ανήλικο τέκνο στον άλλο γονέα.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ;

Το διαβατήριο για παιδάκια κάτω των 14 ετών ισχύει για 3 χρόνια. Θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψιν την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου του παιδιού. Ειδικά για ταξίδια εκτός Ευρώπης, το διαβατήριο θα πρέπει να λήγει από 6 μήνες και πάνω.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης που επιτρέπουν σε παιδιά κάτω των 12 ετών να ταξιδεύουν μόνο με την αστυνομική ταυτότητα. Έλεγξε πάντα πριν το ταξίδι σου τι χαρτιά χρειάζεται να έχεις. Είτε ταξιδεύεις οδικώς, είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς.

ΤΙ ΝΑ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΕ ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ;

Αν δεν έχεις / δεν θέλεις να βγάλεις διαβατήριο ακόμη στο (μέχρι 2 ετών μωρό σου), μπορείς να ταξιδέψεις με πιστοποιητικό γέννησης και το βιβλιάριο υγείας του. Κάποιες αεροπορικές μπορεί να ζητήσουν και ταυτοπροσωπία.

ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΠΤΙΣΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Αν δεν έχεις βαφτίσει ακόμη το μωρό σου μπορείς να κάνεις μια πράξη ονοματοδοσίας και έτσι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να προχωρήσεις στην έκδοση διαβατηρίου. Βρες όλα όσα χρειάζεσαι για την πράξη ονοματοδοσίας εδώ.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ;

Για το διαβατήριο του μωρού ή του παιδιού σου θα πληρώσεις το Παράβολο αξίας 73,6 ευρώ και την φωτογραφία διαβατηρίου που κοστίζει 10 ευρώ.

ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ:

Συνήθως δεν αργεί πολύ. 4 – 7 ημέρες. Βέβαια ο χρόνος παράδοσης μπορεί να ποικίλει ανάλογα την πόλη, ποιο διάστημα κάνεις τα χαρτιά σου κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ άρθρα σχετικά με τα ταξίδια και το μωρό ή το παιδί:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here