Το Κουτάισι (Kutaisi) είναι από μια από τις παλαιότερες πόλεις της Γεωργίας. Με την εξαιρετική ποικιλία που διαθέτει η πόλη και η γύρω περιοχή σε αξιοθέατα και τοποθεσίες δεν αφήνει κανέναν ανικανοποίητο.

Κουταίσι
Κουτάισι

Πόλη: Κουτάισι
Χώρα: Γεωργία
Έκταση: 82 km²
Υψόμετρο: 120 μ.

Γενικές Πληροφορίες:
Το Κουτάισι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα μετά την Τιφλίδα και με πληθυσμό 147.635 κατοίκους. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ριόνι σε υψόμετρο 120-300 μέτρων. Απέχει 221 χιλιόμετρα δυτικά της Τιφλίδας. Στην πόλη βρίσκονται δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ο Καθεδρικός Μπαγκράτι και το Μοναστήρι Γκελάτι. Το Κουτάισι ήταν πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Κολχίδας. Η πόλη υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε τη 2η χιλιετία π.Χ.

Που να πάω – Τι να δω:
Η πόλη έχει αρχαία πολιτιστική παράδοση και αυτό συνεπάγεται πολλά μουσεία και θέατρα που μπορείς να επισκεφθείς. Ένα από τα καλύτερα είναι το ιστορικό μουσείο της πόλης. Αξίζει ιδιαίτερα το θέατρο της Όπερας. Επίσης αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Κρατικό Δραματικό Θέατρο Lado Meskhishvili.  Το ορόσημο της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός Bagrati. Επίσης μην παραλείψεις τη Μονή Μοτσαμέτα (Motsameta Monastery) που βρίσκεται σε ένα πανοραμικό λόφο πάνω από τον ποταμό Tskhaltsitela. Δες από κοντά το συντριβάνι Colkhis που κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης και διαθέτει 30 αγάλματα.  Αν σου αρέσουν οι κήποι και τα πάρκα τότε θα πρέπει να επισκεφθείς και τον βοτανικό κήπο του Κουτάισι. Στην πόλη μπορείς επίσης να θαυμάσεις το Κτίριο του Κοινοβουλίου με την σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Kutaisi Georgia Happy Traveller (3)

Εκτός πόλεως:
Ένα ακόμη μέρος που πρέπει να δεις είναι η Μονή Gelati που απέχει λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Λίγο εκτός της πόλης μπορείς να βρεις επίσης και το Σπήλαιο Sataplia και την σπηλιά του Προμηθέα που είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Η σπηλιά ουδεμία σχέση έχει βέβαια με τον Προμηθέα, αλλά την ονόμασαν έτσι γιατί τους άρεσε το όνομα. Δύο ακόμη μέρη που πρέπει να επισκεφθείς είναι το παλάτι Geguti και φυσικά την εγκαταλελειμμένη λουτρόπολη Tsqaltubo.

Τι να φάω:
Κάπου εκεί στην Ανατολική Ευρώπη θα βρεις τόσο ενδιαφέροντα πιάτα για να δοκιμάσεις που θα αναρωτιέσαι γιατί δεν είχες ταξιδέψει σε αυτό το κομμάτι της, νωρίτερα. Τα παραδοσιακά γεωργιανά πιάτα είναι το χιν κάλι, το χατσαπούρι, το satsivi και τόσα ακόμη. Μην παραλείψεις κανένα τους και μάθε τα όλα στον κατάλογο παραδοσιακών γεωργιανών φαγητών που σου φτιάξαμε.

Που να φάω:
Toma’s Wine Cellar (10 € – 15 €) Γεωργιανή Ευρωπαϊκή Κουζίνα /Διεύθυνση: S. Kldiashvili St. 34, Kutaisi 4600, Γεωργία
Palaty (10 €) Γεωργιανή & Ευρωπαϊκή Κουζίνα / Διεύθυνση: Pushkin str. II lane # 1 | Imereti, Kutaisi 4600, Γεωργία

Που να μείνω:
Κλείσε φθηνό δωμάτιο στο Κουτάισι

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here