Η πόλη Μόσταρ εντυπωσιάζει και γοητεύει. Η γραφικότητα της κάνει κάθε επισκέπτη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, λάτρη της. Η εντυπωσιακή γέφυρα, τα γραφικά σοκάκια αλλά και το πανέμορφο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ικανά να σε «κρατήσουν εκεί για πάντα».

Πόλη: Μόσταρ
Χώρα: Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Έκταση: 1.175.000.000 m²
Υψόμετρο: 60 μ.
Πληθυσμός: 127.066

Γενικές Πληροφορίες:
Το Μόσταρ είναι μια πόλη επί του ποταμού Νερέτβα και είναι η πέμπτη σε μέγεθος πόλη στη χώρα. Το όνομα της πόλης οφείλεται στο κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, τη γέφυρα Στάρι Μοστ που σημαίνει παλαιά γέφυρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2005, κατοικείται από 127.066 ανθρώπους. Το Μόσταρ είναι οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ερζεγοβίνης. Το όνομα Μόσταρ σημαίνει «αυτός που φυλάει τη γέφυρα».

Γέφυρα:
Το όνομα της γέφυρας Στάρι Μοστ σημαίνει παλαιά γέφυρα. Λέγεται αλλιώς και γέφυρα του Μοστάρ. Η γέφυρα καταστράφηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς του 1993. Το 2004 ανοικοδομήθηκε πλήρως και από το 2005 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το χρώμα της καμάρας αλλάζει ανάλογα με το φως και την ώρα της ημέρας. Στις δύο άκρες της γέφυρας δεσπόζουν δύο πύργοι, ο πύργος Χαλεμπίγια δεξιά και ο πύργος Τάρα αριστερά. Ο πύργος Χαλεμπίγια ήταν στρατόπεδο και παρατηρητήριο ενώ ο πύργος Τάρα ήταν αποθήκη πυρομαχικών.

Που να πάω – Τι να δω:
Στην πόλη πρέπει να περπατήσεις στην παλιά πόλη. Εκεί θα δεις σπίτια και καφενέδες, μαγαζιά και εστιατόρια αλλά και πολλούς τουρίστες. Κατά την επίσκεψή σου στο Μοστάρ επιβάλλεται η επίσκεψη στη γέφυρα της πόλης αλλά και περίπατος σε αυτήν. Πέρνα μια βόλτα και από το επιβλητικό τζαμί του Μοστάρ αλλά και από το τούρκικο χαμάμ. Επίσης μην παραλείψεις τον πύργο του Ρολογιού, την παλιά αγορά Κουγιουντζιλούκ και το μοναστήρι των Φραγκισκανών.

Πως να πάω – Μετακίνηση: Το Μοστάρ έχει το δικό του αεροδρόμιο και για αυτό είναι εύκολο να φτάσεις εκεί και αεροπορικώς. Οι πτήσεις που θα βρεις για Μοστάρ είναι με ανταπόκριση και ξεκινούν από 575 euro. Κλείσε οικονομικά εισιτήρια για Μοστάρ.  Εμείς βέβαια φτάσαμε στη Μοστάρ οδικώς. Το 10 ήμερο οδοιπορικό μας στις Δαλματικές Ακτές.

Αν θέλεις και εσύ να κάνεις αυτό το ταξίδι οδικώς, βρες οικονομικό αυτοκίνητο, εδώ.

Που να μείνω – Διαμονή:
Βρες οικονομικό και καλό ξενοδοχείο πατώντας, εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here