Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και συνάμα τρομακτικά μέρη της Μαυριτανίας είναι το λεγόμενο «Μάτι της Σαχάρας». Η τεράστια τρύπα των 40-50 χιλιομέτρων φαίνεται ολόκληρη, μόνο από διαστημόπλοιο.

Ονομασία: Το μάτι της Σαχάρας
Έρημος: Σαχάρα
Χώρα: Μαυριτανία
Διάμετρος: 40-50 χλμ

Γενικές Πληροφορίες: Με διάμετρο περίπου 50 χιλιόμετρα για να δει κανείς το «Ματι της Σαχάρας» πρέπει να βρίσκεται μέσα σε διαστημόπλοιο! Λέγεται «Το Μάτι της Σαχάρας» και είναι μια τεράστια, τρομακτική τρύπα στο βράχο. Ανακαλύφθηκε το 1960 και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να πει με σιγουριά από που δημιουργήθηκε αυτό το γεωλογικό φαινόμενο.

Κάποιοι επιστήμονες υπέθεταν ότι έγινε από πτώση μετεωρίτη, όμως αυτή η θεωρία πλέον δεν ευσταθεί. Σήμερα επικρατέστερη είναι η άποψη για τη δημιουργία του, είναι ότι αυτό δημιουργήθηκε όταν αποκολλήθηκε η Αφρική από την Αμερική και δημιουργήθηκαν κάποιες δίνες που μαζί με πετρώματα δημιούργησαν αυτούς τους κύκλους. Η επίσημη ονομασία του είναι «Δομή  Richat». Βρίσκεται στην έρημο της Μαυριτανίας, στα δυτικά της Αφρικής. Είναι ένας τεράστιος κύκλος με πολλούς ομόκεντρους κύκλους εντός τους.

Happy Info: Οι επιστήμονες κάνουν εκτιμήσεις για το «μάτι της Σαχάρας» λέγοντας ότι πιθανόν να εμφανίστηκε πριν 500 ή 600 εκατομμύρια χρόνια. Τίποτα από αυτά δεν είναι επιβεβαιωμένο.

Υπάρχουν κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που λένε ότι στο Μάτι της Σαχάρας, βρισκόταν η Χαμένη Ατλαντίδα. Μήπως τελικά το μέρος της Χαμένης Ατλαντίδας είναι όντως αυτό;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here