Τα Ζαγοροχώρια είναι φοβερά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το χειμώνα με τα κρύα του, το καλοκαίρι με τη δροσιά του και φυσικά την άνοιξη με τα άνθη του. Σε αυτή την εποχή θα σταθούμε! Στην άνοιξη και τα υπέροχα ζαγοροχώρια που μπορείς να επισκεφθείς κατά τη διάρκειά της.

1.Βίτσα. Η Βίτσα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά του βόρειου τμήματος του νομού. Μάλιστα επιλέχθηκε από άλλα για τα γυρίσματα της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση»  το 1970. Αξιόλογοι Βιτσινοί είναι ο Νικόλαος Σάρρος, (1617- 1697) που ήταν έμπορος και τυπογράφος στη Βενετία, ο Στέφανος Μπαζάκας, που ήταν τυπογράφος στη Βενετία (1681) και ο Εμμανουήλ Σάρρος (1730) που ήταν αξιωματικός του ρωσικού στρατού και συνεργάτης του Ορλώφ.

Τρία πανέμορφα χωριά του Ζαγορίου: Βίτσα, Βραδέτο, Τσεπέλοβο

2. Πάπιγκο. Το Πάπιγκο είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ηπείρου σε υψόμετρο 960 μέτρων. Είναι μάλιστα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι φυσικά ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός. Τα καλοχτισμένα σπίτια του, τα γραφικά δρομάκια του και το φαράγκι του Βίκου που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση σε κάνουν να θέλεις να το επισκεφθείς αμέσως.. τώρα!

Πάπιγκο: Ο λόγος που οι πλαγιές της Τύμφης είναι τόσο όμορφες

3. Αρίστη. Κάπου εκεί στην δυτική πλευρά  του Ζαγορίου βρίσκεται η γραφική και πέτρινη Αρίστη. Είναι το κύριο κεφαλοχώρι πηγαίνοντας προς την δυτική πλευρά και ένα από τα πιο όμορφα. Εκτός από πλούσια βλάστηση διαθέτει και εξαιρετικά καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά. Η Αρίστη θεωρείται ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά της περιοχής.

Αρίστη: Γεμάτη από πράσινο και καλοδιατηρημένα αρχοντικά

4. Τσεπέλοβο. Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό, της περιοχής του Ζαγορίου. Έχει 348 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.080 μέτρα. Η  παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική κάνει αισθητή την παρουσία της στα σπίτια και τις εκκλησίες του χωριού. Στο Τσεπέλοβο διατηρείται η παλαιά “γέφυρα του Κοκκόρη” η οποία είναι και μια από τις ομορφότερες της περιοχής. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτίρια του διατηρητέα. Αξιομνημόνευτοι Τσεπελοβίτες ήταν Αλέξιος Νούτσος που ήταν Έλληνας σύμβουλος του Αλή Πασά και Φιλικός που έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση, ο Κωνσταντίνος Ράδος που ήταν έμπορος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας (19ος αιώνας), ο Δημήτριος Κοτοπούλης που ήταν ηθοποιό και η Μαρίκα Κοτοπούλη που ήταν και αυτή ηθοποιός.

5. Βραδέτο. Το Βραδέτο είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγοριού στο νομό Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1340 μέτρα. Έχει δυστυχώς μόλις 23 μόνιμους κατοίκους και είναι συγκροτημένος οικισμός από το 1616. Αξίζει να το επισκεφθείς και να περπατήσεις στην σκάλα του Βραδέτο, η οποία προσφέρεται για πεζοπορία. Είναι πολύ όμορφο και κατάφυτο και σίγουρα αξίζει τις πατημασιές σου.

Happy Traveller στα Ζαγοροχώρια

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here