Αν είστε Traveller με μωρό ή παιδί τότε θα έχετε ακούσει το κλασσικό: «Το παιδί δεν πρόκειται να θυμάται τίποτα από το ταξίδι». Οι απόψεις αυτές είναι κυρίως από ανθρώπους που δεν ταξιδεύουν και πολλώ δε μάλλον, δεν ταξιδεύουν με παιδιά.

Μπορεί ένα ταξίδι με μωρό να μην είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όμως κρύβει τόσες ανταμοιβές που θα μείνεις έκπληκτος! Παρόλο που όταν τα μωρά μεγαλώσουν μπορεί να μην θυμούνται τα ταξίδια, εσύ δεν πρέπει να σταματήσεις να ταξιδεύεις μαζί τους, για τα πολλαπλά οφέλη που τους προσφέρουν τα ταξίδια!

Και ναι, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές στα ταξίδια σου, εφόσον ταξιδεύεις με μωρό. Ίσως δυσκολότερες απ΄ ό,τι έχεις αντιμετωπίσει όταν ταξίδευες μόνος. Γκρίνιες, πείνες, νύστες, όμως τελικά τι είναι αυτό που κάνει το ταξίδι με μωρό να αξίζει τόσο πολύ;

1. ΤΑ ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΜΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ. Αρχικά να πούμε σε όλους τους κακοπροέραιτους που θα σου πουν ότι «ταλαιπωρείς» το παιδί, πως όχι, το παιδί δεν ταλαιπωρείται με τα ταξίδια, αλλά μαθαίνει να βγαίνει νωρίς από τη ζώνη άνεσής του χωρίς βέβαια να χάνει την πάντα πρόθυμη και ασφαλή αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά. Άρα ίσως το νούμερο ένα θετικό ενός μωρού που ταξιδεύει «από κούνια» είναι πως μαθαίνει να είναι ευέλικτο και να βολεύεται με κάθε περίσταση πολύ ευκολότερα από τους άλλους. Αυτό μπορείτε να το «συστήσετε» και ως βοήθημα σε ανθρώπους που δεν αρέσκονται να βγαίνουν από τη ζώνη άνεσης και δεν είναι καθόλου ευέλικτοι ακόμη και ως ενήλικες. Θα ταραχθούν και οι ίδιοι όταν καταλάβουν πόσο πολύ σου αλλάζει την οπτική το ταξίδι. Τότε θα κατανοήσουν ότι ένα βρέφος και ένα νήπιο μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτο ακόμη και από τους ίδιους!

Αναλύοντας παραπάνω:

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΕΝΩ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Δεν γνωρίζω αν επιστημονικά στέκει όλο αυτό, πάντως απ΄ αυτό που εμείς λαμβάνουμε από το μωρό μας, ισχύει. Όπως αναφέραμε και λίγο παραπάνω η ευελιξία που αποκομίζουν από τα ταξίδια, κάνει τα παιδιά πιο δεκτικά και συνεννοήσιμα στην καθημερινότητα. Χωρίς να παραμελείς τις σημαντικές ανάγκες του παιδιού, μπορείς να του δείχνεις ότι κάποιες φορές θα πρέπει να περιμένει για να πάρει αυτό που θέλει, κάποιες άλλες μπορεί να κοιμηθεί στις 21.15 αντί για τις 21.00 που κοιμάται πάντα και αυτό θα είναι οκ. Σύντομα θα καταλάβεις ότι τα παιδιά προσαρμόζονται πολύ εύκολα σε νέες πραγματικότητες! 🙂

Και αφού συμφωνούμε όλοι (!) πως ίσως το νούμερο ένα και πιο σημαντικό από όλα όσα κερδίζει ένα μωρό που ταξιδεύει είναι η ευελιξία που αποκομίζει ως αξία ζωής, πάμε να δούμε και όλα τα υπόλοιπα! Γιατί έχει κι άλλα!

2. ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ TRAVEL BUDDY ΣΟΥ
Όταν μεγαλώνεις ένα παιδί μεγαλώνεις τον καλύτερό σου φίλο, την ψυχή σου και έναν άνθρωπο που θέλεις να αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο. Αν υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς χωρίς να κάνεις και πολλά, να του μάθεις να σέβεται τους ανθρώπους, τη φύση, τη γη, την ύπαρξη του την ίδια, είναι τα ταξίδια. Πηγαίνοντας το μωρό σου ταξίδια το γεμίζεις εικόνες, ανθρώπους, γλώσσες, κουλτούρες, απόψεις. Όλο αυτό είναι εθιστικό (ναι υπάρχει και εθισμός σε καλά πράγματα τελικά). Όταν μεγαλώσει δεν θα το παρακαλάς για να έρθει μαζί σου στις περιπέτειες σου αλλά θα είναι έτοιμο, με τις βαλίτσες ανά χείρας και θα σε περιμένει να φύγετε για το επόμενο ταξίδι.

3. ΒΟΗΘΑΣ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ (ΣΩΣΤΑ)
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι σφουγγάρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νέες εμπειρίες -είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο στο σπίτι, είτε παίζοντας ένα επιτραπέζιο γεωγραφίας, είτε πηγαίνοντας ένα ταξίδι – είναι ευεργετικές γι΄ αυτά. Όταν ταξιδεύουμε με το μωρό γνωρίζουμε νέα μέρη και βρισκόμαστε πολύ μακριά από την προβλέψιμη ρουτίνα μας. Είναι και αυτή μια μορφή σύνδεσης που είναι καλή για τον εγκέφαλό τους και επίσης καλή για την οικογένειά μας. Ίσως τα παιδιά σας να μην θυμούνται ούτε να νοιάζονται αν θα δουν τη Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης, αλλά μπορούν να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία παίζοντας στο γύρω χώρο ή δοκιμάζοντας ένα κομμάτι αυθεντικής ιταλικής πίτσας.

4. ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Όσο περισσότερο ταξιδεύει ένα μωρό τόσα περισσότερα βλέπει, τόσα περισσότερα ακούει, τόσα περισσότερα μυρίζει και τόσα περισσότερα αγγίζει. Όλες οι αισθήσεις δουλεύουν στο 100%. Αυτό που προσφέρει το ταξίδι σε ένα παιδί δεν μπορεί να το προσφέρει ούτε το καλύτερο σχολείο. Να ακούει καθημερινά διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές θρησκείες, κουλτούρες, απόψεις. Και ναι ναι ξέρω, δεν καταλαβαίνει, δεν θα θυμάται. Όχι δεν θα θυμάται τι ακριβώς είδε ή τι ακριβώς έκανε όταν ήταν 10 μηνών και βρισκόταν στη μακρινή Αμερική, όμως όλα όσα έζησε εκεί θα την συντροφεύουν πάντα ως κυτταρική ανάμνηση στην ψυχή της. Με λίγα λόγια, ίσως ποτέ να μην θυμηθεί λεπτομέρειες από το ταξίδι, αλλά σίγουρα θα θυμάται συναισθήματα που θα την συντροφεύουν σε όλη της τη ζωή.

5. ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ
Είχα διαβάσει ένα άρθρο από μια blogger η οποία είναι μαμά δύο μικρών παιδιών, με τίτλο «έχετε 18 καλοκαίρια με τα παιδιά σας προτού να είναι πολύ κουλ για να ταξιδέψουν μαζί σας». Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό είναι αλήθεια και πως η μικρή μας δεν θα θέλει να γνωρίζει τον κόσμο μαζί μας και μετά τα 18, αλλά αναμφισβήτητα ο χρόνος περνάει γρήγορα. Μπορεί να μην θυμάται ποτέ τις βόλτες μας στις Μπαχάμες ή εκείνο το υπέροχο πρωινό στο Πουερτο Ρίκο, μπορεί να μην θυμάται τον μισό μήνα που περάσαμε στην Αμερική γνωρίζοντας μοναδικά μέρη, μπορεί να μη θυμηθεί ότι πήγε στις πυραμίδες του Χέοπα στον μάρσιπο και την αγκαλιά της μαμάς της, αλλά πάντα θα θυμάται αυτό που την έκαναν να νιώσει όλες αυτές οι εμπειρίες. Και μη μου πείτε ότι δεν την έκαναν να νιώσει τίποτα γιατί δεν θα σας πιστέψω. Όταν μεγαλώσει θα της δείχνουμε φωτογραφίες από τις μοναδικές εμπειρίες που ζήσαμε μαζί και ίσως έτσι να θέτουμε τα θεμέλια για να δημιουργηθεί μια νέα ταξιδιώτισσα με αγάπη προς τον κόσμο. Μια ταξιδιώτισσα με ευαισθησίες και αγάπη που τόσο έχει ανάγκη αυτός ο κόσμος!

Η μικρή μας έχει ταξιδέψει σε 20 χώρες και σε πολυάριθμα μέρη της Ελλάδας, μέχρι την ηλικία του ενός έτους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ άρθρα σχετικά με τα ταξίδια και το μωρό ή το παιδί:

2 COMMENTS

  1. Συγχαρητήρια παιδιά!!! Ως travel blogger και ως ψυχολόγος δε θα μπορούσα να μη συμφωνήσω μαζί σας!! Συνεχίστε έτσι!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here