Οι Καστανιές είναι ένα μοναδικό χωριό που μπορεί να «ακούγεται» μόνο όταν τίθενται πολιτικά ζητήματα, όμως όταν το επισκεφθείς θα δεις ότι έχει πολλά πράγματα να προσφέρει στον επισκέπτη.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, αγάπησε και σου παρουσιάζει το όμορφο αυτό χωριό.

Χωριό: Καστανιές
Χώρα: Ελλάδα
Περιφέρεια: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Δήμος: Ορεστιάδας
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Θράκη
Νομός: Έβρου
Υψόμετρο: 42 μέτρα
Πληθυσμός: 1.059 (2011)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Οι Καστανιές είναι μεγάλο χωριό του νομού Έβρου και βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ιστορία του χωριού -σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του- χάνεται στο μακρινό παρελθόν. Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του νομού Έβρου με γηγενή πληθυσμό, δηλαδή που δεν προέρχεται από πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο και ο λόγος ήταν ότι δεν κατοικήθηκε ποτέ από μουσουλμάνους. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κατασκευή σκούπας από σαρωθρόχορτο. Επίσης οι Καστανιές γνώρισαν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη χάρη στην καλλιέργεια και επεξεργασία της σκούπας μέχρι και τη δεκαετία του 1980.

INFO: Οι Καστανιές απέχουν 7 χλμ. από την Αδριανούπολη.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Το χωριό πήρε την ονομασία ”Καστανιές” γιατί εκεί υπήρχε η αρχαία κωμόπολη ”Καστανούσα”. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ονομάστηκε ”Τσουρέκ-κιοϊ” (= τεταρτοχώρι) γιατί στο χωριό εμφανίστηκε επιδημία χολέρας και τα 3/4 του πληθυσμού αφανίστηκαν από την αρρώστια. Έμεινε μόνο το 1/4 που στη τουρκική διάλεκτο σημαίνει (τσουρέκ).

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ – ΤΙ ΝΑ ΔΩ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ: Μια σύντομη βόλτα εντός του κεντρικού δρόμου του χωριού αρκεί για να δεις τα πιο σημαντικά. Το κεντρικό καφενείο, την όμορφη εκκλησία και το καινούριο πάρκο. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται και το μεγάλο γήπεδο αλλά φυσικά και ο συνοριακός σταθμός Καστανιών.

Info: Βάσει της συνθήκης της Λωζάννης οι Καστανιές παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, λόγω της ελληνικότητας του πληθυσμού τους.

ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ: Ο συνοριακός Σταθμός Καστανιών είναι το μοναδικό σημείο όπου τα σύνορα δεν ταυτίζονται με τον ποταμό Έβρο, αλλά είναι χερσαία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here