Μύρινα, η όμορφη πρωτεύουσα της Λήμνου! Η καρδιά του νησιού χτυπάει εκεί ακριβώς. Η Μύρινα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο όρμους τον Ρωμαίικο Γιαλό και τον Τούρκικο Γιαλό (ή απλώς Λιμάνι).

lemnos greece happy traveller (12)

Πρωτεύουσα: Μύρινα
Νησί: Λήμνος
Χώρα: Ελλάδα
Υψόμετρο: 10
Πληθυσμός: 5.711

Γενικές Πληροφορίες:
Η πρωτεύουσα του νησιού, ήταν ανεπτυγμένη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στο φρούριο (κοντά στον Τούρκικο γιαλό), έμενε η τουρκική φρουρά και οι οικογένειες των Τούρκων. Από την άλλη πλευρά του κάστρου, εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες και ονομάστηκε Ρωμαίικος Γιαλός. Το 1951 είχε 3.457 κατοίκους σήμερα όμως έχει ξεπεράσει τους 5.000.

Που να πάω – Τι να δω:
Το κάστρο της Μύρινας μπορεί να μην είναι και το πιο καλοδιατηρημένο στην Ελλάδα, έχει όμως κάτι πολύ ιδιαίτερο. Γύρω του ζουν πανέμορφα ελαφάκια (πλατώνια), που τα έφεραν τη δεκαετία του ‘70 από τη Ρόδο, και σήμερα επειδή οι κάτοικοι τα αγαπούν και τα φροντίζουν έχουν αυξηθεί. Έπειτα το κάστρο, κάνε βόλτα στην πόλη, χάζεψε τα αρχοντικά σπίτια της και επισκέψου τα μαγαζιά της. Ταβέρνες, καφενεία, την αγορά κτλ. Φυσικά δεν γίνεται να παραλείψεις την βόλτα στο λιμάνι της Μύρινας. Τέλος, στη Μύρινα θα βρεις το Αρχαιολογικό Μουσείο, την προϊστορική πόλη, το Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και την Ντάπια στο λόφο του Τσας.

lemnos greece happy traveller (14)

Ονομασία:
Το όνομά της το πήρε από τη Μύρινα που ήταν κόρη του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα και συζύγου του πρώτου βασιλιά της Λήμνου, του Θόαντα. Ιδρύθηκε τον 12ο ή 13ο αιώνα π.Χ. όταν τότε στη Λήμνο κυριαρχούσαν οι Μινύες και πιθανότατα τότε χτίστηκε και το πρώτο κάστρο.

Κοντινές παραλίες:
Κοντά στη Μύρινα θα βρεις την παραλία Ρηχά Νερά (που βρίσκεται ακριβώς δίπλα). Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η παραλία του Αυλώνα ή η παραλία Γομάτι.

Δραστηριότητες:
Στην ανατολική Λήμνο μπορείς να κάνεις surfing και kite surfing. Στην παραλία Κέρος τα τελευταία χρόνια μάλιστα κάνουν και οργανωμένα μαθήματα. Το ψάρεμα, το περπάτημα, το ποδήλατο και τα πανηγύρια το καλοκαίρι είναι κάποια από αυτά που μπορείς να κάνεις και να δεις στο νησί.

Παραδοσιακά ζυμαρικά με κόκορα
Παραδοσιακά ζυμαρικά με κόκορα

Λημνιά προϊόντα – Τι να φάω στη Λήμνο:
Η Λήμνος έχει μεγάλη παράδοση σε τοπικά προϊόντα τα οποία είναι ποιοτικά και πολύ νόστιμα. Τα πιο γνωστά είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά όπως το «μελίχλωρο», το «κασκαβάλι» και το «καλαθάκι». Επίσης η Λήμνος έχει υπέροχο μέλι και σιτηρά (πχ. παξιμάδια, σταρένιο αλεύρι και τα φλωμάρια). Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την μεγάλη ποικιλία κρασιών του νησιού με την ιδιαίτερη γεύση λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους της. Επίσης γνωστά είναι και κάποια παραδοσιακά γλυκά, όπως τα «βενιζελικά» (τα οποία πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι άρεσαν πολύ στον Ελ. Βενιζέλο που τα δοκίμασε κατά την επίσκεψή του στη Λήμνο μετά την απελευθέρωση του νησιού) και οι «σαμσάδες» (σιροπιαστό γλυκό με σουσάμι τυλιγμένο σε φύλλο). Τέλος, μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις κατιμέρια (θυμίζουν μελωμένο ψωμάκι), τα οποία προσφέρουν ειδικά στο χωριό Άγιος Δημήτριος.

Πως να πάω: 
Στη Λήμνο μπορείς να φτάσεις ακτοπλοϊκώς από το Λαύριο τρεις φορές την εβδομάδα (διάρκεια ταξιδιού 12 ώρες, κόστος 30 ευρώ το άτομο και 90 ευρώ το αυτοκίνητο). Από την Αθήνα μπορείς να πας και αεροπορικώς με πτήσεις της Aegean/Olympic Air.

Λήμνος – Η δική μας εμπειρία:
Ταξιδέψαμε στο νησί τον Ιούνιο του 2019. Μας άρεσε πολύ η ομορφιά και η ηρεμία του. Ειδικά αν βρεθείς εκεί τον Ιούνιο, δεν έχει αρχίσει ακόμη η μεγάλη ροή τουριστών και μπορείς να απολαύσεις τις τοποθεσίες στα καλύτερά τους.

Που να μείνω:
Κλείσε φθηνό και καλό ξενοδοχείο στη Λήμνο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here