Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά σημεία του νησιού βρίσκεται κοντά στο ακρωτήρι της Πούντας. Η πυραμίδα της Λήμνου είναι ένα ακόμη σημείο του νησιού που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα. Μαζί με τις αμμοθίνες της είναι ίσως από τα πιο «περίεργα αξιοθέατα» που έχουμε δει σε ελληνικό νησί.

Νησί: Λήμνος
Χώρα: Ελλάδα
Χτίστηκε: περίπου το 1920

Γενικές Πληροφορίες: Η Πυραμίδα της Λήμνου βρίσκεται στο ακρωτήρι της Πούντας και απέχει μόλις 14 λεπτά περίπου με το αυτοκίνητο από το χωριό Πορτιανού και 12 λεπτά από το Παλαιό Πεδινό. Είναι ένα κενοτάφιο που χτίστηκε από τους Κοζάκους. Οι Κοζάκοι ήταν πρόσφυγες από τη Ουκρανία και νότια Ρωσία και ήρθαν στο νησί της Λήμνου, μετά τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο (το 1920). Το μνημείο αυτό χτίστηκε ως μνημείο και απόδοση τιμής των νεκρών τους, που πέθαναν στη Λήμνο από τις κακουχίες και τις μολυσματικές ασθένειες της εποχής.

Οι Κοζάκοι: Το 1920 πέντε χιλιάδες Κοζάκοι αποβιβάστηκαν στη Λήμνο σταδιακά. Στρατοπέδευσαν σε πρόχειρα καταλύματα που δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό. Στήθηκαν σκηνές για αυτούς στο Μούδρο και το Πορτιανού. Σε κάθε σκηνή έμεναν κατά μέσο όρο οκτώ Κοζάκοι. Ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα και κάποιες κονσέρβες με βοδινό κρέας και φασόλια ήταν η ημερήσια τροφή για τα οκτώ άτομα της σκηνής ανάμεσα τους ηλικιωμένοι και πολλά μικρά παιδιά. Από αυτούς περίπου 380 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λήμνο από τις κακουχίες και μολυσματικές ασθένειες της εποχής Προς τιμήν τους χτίστηκε η πυραμίδα της Λήμνου. (Πληροφορίες: limnosfm100.gr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here