Παναγία Κακαβιώτισσα. Το γραφικό ξωκλήσι στην κορυφή ενός βουνού της Λήμνου είναι αναμφισβήτητα στο top 10 των κορυφαίων τοποθεσιών του νησιού. Ταξιδέψαμε στο νησί, το εξερευνήσαμε και επισκεφθήκαμε τη μοναδική εκκλησία στον κόσμο χωρίς σκεπή.

Εκκλησία: Παναγία Κακαβιώτισσα
Νησί: Λήμνος
Χώρα: Ελλάδα

Γενικές Πληροφορίες: Η εκκλησία «Παναγία Κακαβιώτισσα» ονομάστηκε έτσι από το βουνό Κάκαβο στο οποίο είναι χτισμένη. Από εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε το 1.300, από ερημίτες μοναχούς. Το εκκλησάκι μέχρι και σήμερα είναι ένα σημείο μοναδικής ομορφιάς και αποπνέει ιδιαίτερη ηρεμία.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Το 1305 το εκκλησάκι περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Άγ. Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκλήσι για να προστατευθούν από τις επιδρομές Τούρκων.

H ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Η παράδοση λέει ότι στη μονή είχε μείνει κάποια στιγμή μόνο ένας μοναχός. Ο μοναχός όμως πήρε την απόφαση να φύγει για το Άγιο Όρος. Πριν φύγει, βρήκε ένα Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον». Ο μοναχός ζήτησε από το βοσκό να τοποθετεί την εικόνα στο ναό κάθε «Λαμπροτρίτη» για να λειτουργείται. Έπειτα, σύμφωνα με το λαϊκό θρύλο, ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος.

ΣΗΜΕΡΑ: Στο εξωκλήσι γίνεται μόνο μια λειτουργία το χρόνο, κάθε Τρίτη μετά τη Λαμπρή. Τις υπόλοιπες μέρες το ξωκλήσι της «Παναγιάς της Κακαβιώτισσας» αποτελεί ησυχαστήριο για εκείνους που θέλουν να απομονωθούν και να προσευχηθούν.

Πως να φτάσω μέχρι εκεί: Η πρόσβαση στην Παναγία Κακαβιώτισσα γίνεται μέσω του που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Κάκαβου. Σε 40 λεπτά περίπου (ανάλογα με το περπάτημα) φτάνεις στο σημείο. Αν περπατάς γρήγορα μπορείς να το κάνεις και 30. Αλλά αν θέλεις να απολαύσεις τη διαδρομή θα χρειαστείς τουλάχιστον μια ώρα. Στη διαδρομή μπορείς να απολαύσεις το υπέροχο τοπίο και την  εντυπωσιακή θέα προς τον κόλπο του Μούδρου.

1 COMMENT

  1. Τον Ευτύχη τον γνώρισα όταν ακόμα μάλλον σπουδαε στην Αγγλία. Είχαμε ένα ραντεβού κάτω στην Αθήνα για να μου δώσει κάτι προγραμματα για Η/Υ. Ακόμα τότε δεν είχε ασχολήθει με την τηλεόραση και το κουζίνα της μαμάς. Περίοδος πρέπει να ήταν 2004. Να είστε πάντα καλά, πάντα αγαπημένοι και να κάνετε όμορφα πράγματα που από τη μία μας ενθουσιάζουν και από την άλλη μπαίνουμε και αποκομίζουμε από τις εμπειρίες σας χρήσιμα και επικοδομιτικά στοιχεία.
    Ευχαριστούμε πολύ, Καρακώστας Κωνσταντίνος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here