Υπέροχοι ξενώνες, παραδοσιακά σπίτια, μοσχομυρωδάτα φαγητά, μοναδικές πορτοκαλόπιτες και πέτρινα δρομάκια είναι ίσως αυτά που θα σε κάνουν να πρωτοερωτευτείς τη Στεμνίτσα.

Αν μείνεις όμως λίγο παραπάνω, τότε είναι που καταλαβαίνεις πόσο ξεχωριστό είναι αυτό το χωριό. Ιστορία, παράδοση και γαστρονομία συναντώνται και ανάγουν τη Στεμνίτσα, στο διαμάντι της Αρκαδίας.

Χωριό: Στεμνίτσα
Χώρα: Ελλάδα
Δήμος: Γορτυνίας
Νομός: Αρκαδίας
Υψόμετρο: 1.083
Πληθυσμός: 191 (2011)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Στεμνίτσα ή αλλιώς Υψούντα όπως είναι και το αρχαίο όνομά της. Το ορεινό χωριό που σε κερδίζει από τα πρώτα κιόλας λεπτά, βρίσκεται σε ύψος 1083 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Απέχει από την Αθήνα μόλις 220 χιλιόμετρα και και έχει 191 κατοίκους. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση του 1821 και εκτός από ιστορικό χωριό είναι άκρως ενδιαφέρον τουριστικός προορισμός.

ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΙΑ: Οι κάτοικοι της Στεμνίτσας ήταν πολύ διάσημοι για τη μεταλλουργία. Μάλιστα λέγεται ότι κάποιες καμπάνες από τις πιο φημισμένες εκκλησίες των παραδουνάβιων χωρών, φτιάχτηκαν από τους ίδιους. Αυτό είναι ιδιαίτερα έκδηλο από τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που διαθέτει το χωριό. Σήμερα μπορείς να αγοράσεις χειροποίητα κοσμήματα και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων.

https://www.instagram.com/p/CGUgfb_FOE8/?utm_source=ig_web_copy_link

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ – ΤΙ ΝΑ ΔΩ: Περπάτημα στο χωριό για να απολαύσεις τα παραδοσιακά σπίτια & τα πέτρινα καλντερίμια, Πλατεία με καφενεία και ταβέρνες, σχολή αργυροχρυσοχοΐας, πυργόσπιτο Ροϊλού, συνοικία Παλαμηδέικα, Μάνα του Νερού (η πηγή ύδρευσης του χωριού), η πλαγιά της Πέρα Μεριάς (με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο και στα βουνά της Ζακύνθου), μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και ο νερόμυλος του Τσαγκούρου.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΩ – ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ: Δε γίνεται να επισκεφθείς τη Στεμνίτσα και να μην κάνεις στάση στο κεντρικό καφενείο του χωριού για παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα. Ζουμερή και πεντανόστιμη , αυτή η πορτοκαλόπιτα, κάνει τη Στεμνίτσα ακόμη πιο ξακουστή, από ό,τι ήδη είναι. Βέβαια στο χωριό υπάρχουν και ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά αρκαδικά πιάτα που είναι αδύνατον να αντισταθείς!

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΩ – ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΗ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ: Αναμφισβήτητα η high season της Στεμνίτσας αλλά και ολόκληρης της γύρω περιοχής είναι από το φθινόπωρο ως την άνοιξη. Παρόλα αυτά και το καλοκαίρι έχει διαφορετικές ομορφιές και πλέον έχει αρχίσει να υπάρχει ανάλογο τουριστικό ενδιαφέρον. Πάντως όποτε και να πας θα βρεις καλό φαγητό, φιλόξενους ανθρώπους και υπέροχα μέρη.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ – ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ: Το καλό με τη Στεμνίτσα είναι πως είναι το τέλειο ορμητήριο για να εξερευνήσεις την περιοχή. Γραφικοί ξενώνες και τέλεια καταλύματα που μπορούν να σου προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Κλείσε το δωμάτιο σου κάνοντας κλικ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here