Ο κορονοϊός έχει αλλάξει τις ζωές όλων των ανθρώπων στον κόσμο και όπως είναι φυσικό έχει επηρεάσει έντονα και τον ταξιδιωτικό τομέα. Είτε ταξιδεύεις επαγγελματικά, είτε ως χόμπυ, πρέπει να παίρνεις τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Οι αναγνώστες του HappyTraveller.Gr αλλά και οι τηλεθεατές της εκπομπής Happy Traveller έχετε πολλές ερωτήσεις τις οποίες μας στέλνετε και εμείς προσπαθούμε να απαντάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες.

Σήμερα τίθεται το σοβαρό θέμα του ιού και θα σας απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας με όσο περισσότερα στοιχεία μπορούμε για να σας βοηθήσουμε.

Η τηλεθεάτρια της εκπομπής μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «Καλησπέρα Ηλέκτρα! Διάβαζα ένα άρθρο σήμερα στο ίντερνετ για τα ταξίδια που κάνετε με το μωρό και πόσο αντίθετοι ήταν όλοι στην αρχή να παίρνετε και την πριγκίπισσα σας μαζί!! Μπορώ να πω ότι συγκινήθηκα πολύ!! Αλλά ταυτόχρονα πήρα και κουράγιο! Είμαστε και εμείς ταξιδιώτες και θέλουμε να ξανά αρχίσουμε τα ταξίδια τώρα που έχουμε και έναν μπέμπη 6 μηνών, αλλά φοβόμαστε. Και ήθελα να σε ρωτήσω. Τι θα κάνετε τώρα με τον κορονοιό. Που έχει γίνει πανικός. Θα σταματήσετε τα ταξίδια για κάποιο διάστημα;»

Ας απαντήσουμε λοιπόν στην ερώτηση: Τι θα κάνουμε τώρα με τον κορονοιό; Το πολύ καλό με την δική μας νοοτροπία όσον αφορά την εκπομπή είναι ότι είμαστε πάντα «μπροστά», οπότε έχουμε καλύψει σεβαστό αριθμό επεισοδίων που μας επιτρέπει να μην ταξιδέψουμε, αν το θελήσουμε. Οπότε και αυτό κάνουμε. Όλο αυτό το διάστημα που ο ιός είναι σε έξαρση επιλέξαμε συνειδητά να σταματήσουμε τα ταξίδια και τα γυρίσματα.

Οι λόγοι που σταματήσαμε τα γυρίσματα και τα ταξίδια για αυτό το διάστημα είναι:

 • Για να προστατέψουμε το παιδί μας από πιθανή έκθεση στον ιό
 • Για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας
 • Και φυσικά για να προστατέψουμε τους γύρω μας. Όσο περισσότερη άσκοπη «κίνηση» υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις τόσο πιο επιζήμια είναι.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΨΗ: Η άποψή μας είναι πως αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για κάποιον να ταξιδέψει, καλό είναι να μην το κάνει. Ταξιδεύοντας κανείς χωρίς προσοχή, μπορεί να εκτεθεί στον ιό, να τον μεταφέρει και να εκθέσει σε κίνδυνο και τους δικούς του ανθρώπους ή τους γύρω του γενικώς.

Μαζί με το παραπάνω μήνυμα βεβαίως, λάβαμε και άλλα σχετικά. Μια κλασσική ερώτηση που μας κάνατε ήταν «Τι προφυλάξεις να πάρω στο αεροπλάνο για να μην κολλήσω κορονοϊό;». Έτσι λοιπόν θα θέλαμε να σας πούμε κάποια βασικά πράγματα για αυτό.

Αρχικά είναι χρέος μας να σας πούμε ότι θα πρέπει να ενημερώνεστε σχετικά με τον ιό από τον γιατρό σας και φυσικά από τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Οι συμβουλές είναι ξεκάθαρες και πρέπει να τηρούνται χωρίς παραλείψεις.

Παρόλα αυτά μπορούμε να σας πούμε και εμείς τα ΒΑΣΙΚΑ και απαραίτητα που πρέπει να κάνει κάθε ταξιδιώτης:

 • Συχνό και σωστό πλύσιμο χεριών για πάνω από 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό.
 • Σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος, καλύπτουμε στόμα ή μύτη με τον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο ενώ μετά πλένουμε τα χέρια μας.
 • Πετάμε πάντα το λερωμένο χαρτομάντιλο στον κάδο και δεν το ξαναχρησιμοποιούμε.
 • Αποφεύγουμε τις στενές επαφές με ανθρώπους σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα ή με ανθρώπους που έχουν οι ίδιοι συμπτώματα. Γενικώς καλό είναι να αποφεύγονται οι κοντινές επαφές σε κλειστούς χώρους.
 • Αν έχουμε συμπτώματα πυρετού ή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα. Αν δεν βρίσκεστε στο αεροπλάνο καλείτε τον ΕΟΔΥ.

Επίσης κάποιες Happy Traveller συμβουλές που εμείς έχουμε να δώσουμε είναι οι εξής:

 • Επίλεξε την πιο ασφαλή θέση του αεροπλάνου. Δεν είναι όλες οι θέσεις αεροπλάνου ίδιες. Ειδικά τώρα με την έξαρση του ιού, θα δεις ότι στατιστικά υπάρχουν θέσεις στο αεροπλάνο, που είναι καλύτερες από άλλες. Δες ποια είναι η πιο ασφαλή θέση του αεροπλάνου.
 • Επιπρόσθετη προσοχή στο αεροδρόμιο. Προσπαθείτε να μην ακουμπάτε συνέχεια επιφάνειες που ακουμπά ο πολύς κόσμος και αυξήστε την προσοχή σας όσον αφορά την προσωπική υγιεινή όπως είπαμε παραπάνω.
 • Καθαριότητα και στο κινητό. Αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές πιάνουμε το κινητό μας -ειδικά όταν ταξιδεύουμε- ενώ παράλληλα τα κινητά μας έχουν δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από ότι το καπάκι της τουαλέτας μας, τότε καλό είναι να καθαρίζουμε αρκετά συχνά το κινητό μας.

Από κει και πέρα, μπορείς να είσαι ακόμη πιο προσεκτικός έχοντας μαζί σου αντιβακτιριδιακά μαντηλάκια και αντισηπτικά έτσι ώστε να απολυμαίνεις τα χέρια σου στην περίπτωση που δεν βρίσκεις νερό και σαπούνι.

Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να σας πούμε ότι τα ταξίδια μπορούν να γίνουν ασφαλή με μεγάλη προσοχή και ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ από όλους. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος να ακυρωθούν ή να μετατεθούν για κάποια άλλη στιγμή.

1 COMMENT

 1. Ερωτηση. Πρεπει να παρουμε χαρτι απο τον Γιατρον μας οτι δεν εχουμε κορονοιος γριπη .Το οποιον κοστιζει 100 ευρω και πρεπει να το πληρωσουμε ο καθενας μο νος του ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΟΤΙ 10.000.000 ΑΤΟΜΑ ΜΕ 100 ΕΥΡΩ Το ατομο, με αθροισμα 1 δισεκατομυριο ευρο κερδος δεν ειναι υπερβολικο ΤΟ ΚΕΡΔΟς ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΑΘΕ αΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ καθε χωρας Κωστας Παπαιωαννου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here