Η επιδημία του κορονοϊού έχει κάνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται εάν πρέπει να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα ταξίδια που έχουν ήδη προγραμματίσει.

Αν είστε από τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι να αποφασίσουν σχετικά με το ταξίδι που πρόκειται να κάνουν, θυμηθείτε ότι η απόφασή σας πρέπει πάντα να δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια τη δική σας και των γύρω σας.

Ενημερωτικά: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχουν σημειωθεί σχεδόν 2.800 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Το ποσοστό θνησιμότητας στην κινέζικη πόλη Wuhan κυμαίνεται μεταξύ 2% και 4% και 0,7% αλλού. Το SARS, το οποίο εντοπίστηκε το 2003, έχει ποσοστό θανάτου ή 10%.

Τι είναι ο κορονοϊός;
Η ασθένεια του κορονοϊού 2019 (COVID-19) είναι μια αναπνευστική ασθένεια που εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο. Περίπου το 80% των ανθρώπων γιατρεύονται χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία. Ο ιός, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Γιουχάν (Wuhan) της Κίνας και έχει εξαπλωθεί σε 38 χώρες (μέχρι τώρα). Οι ηλικιωμένοι λέγεται ότι βάση των στατιστικών είναι πιο επιρρεπείς στον COVID-19.

1.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε είναι να παραμένετε απόλυτα ενημερωμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις του COVID-19. Ενημερωθείτε από έγκυρες ιστοσελίδες και μην εμπιστεύεστε «ράδιο αρβύλα» που πιθανόν κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Πού μπορώ να βρω σωστή ενημέρωση και έγκυρα στοιχεία σχετικά με τον COVID-19;
Ανεξάρτητα από το που ταξιδεύουν, είναι πάντα καλό οι ταξιδιώτες να συμβουλευτούν τις ιστοσελίδες του προορισμού τους για συμβουλές και ακυρώσεις. Το CDC ενημερώνει τακτικά τον ιστότοπό του με συστάσεις για ταξίδια που σχετίζονται με την υγεία. Η New York Times έχει έναν διαδραστικό χάρτη που παρακολουθεί την παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας. Ο ΠΟΥ παρέχει συχνή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του COVID-19 σε όλο τον κόσμο και απαντά σε ερωτήσεις για τους ενδιαφερόμενους να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν πεθάνει παγκοσμίως από COVID-19.

2. ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ. Ο προορισμός του ταξιδιού σου παίζει ρόλο. Και μάλιστα σημαντικό! Σε χώρες με αυξημένα κρούσματα, καλό θα ήταν να μην ταξιδέψεις. Με σωστή και έγκυρη ενημέρωση θα πρέπει να πάρεις και τις ανάλογες αποφάσεις.

Σε ποια μέρη να αποφύγω να ταξιδέψω;
Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο υψηλότερος κίνδυνος έκθεσης στον COVID-19 είναι στην Κίνα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Κίνα ή εκείνοι που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα εκεί έχουν αυξημένο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ταξιδέψεις σε χώρες σαν την Κίνα και αντίστοιχες (Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ιταλία, Ιράν κτλ). Μάλιστα το «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC) συνιστά επί του παρόντος να ακυρωθούν όλα τα ταξίδια στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Επιπροσθέτως, το CDC συνιστά επίσης μεγάλη προσοχή για ταξίδια στην Ιταλία, το Ιράν και την Ιαπωνία, όπου η επιδημία πρόσφατα κλιμακώθηκε. Για τους ταξιδιώτες σε αυτές τις περιοχές, είναι απαραίτητη η επαλήθευση των συμβουλών που εκδίδει κάθε χώρα. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, 11 πόλεις στην περιοχή της Λομβαρδίας κοντά στο Μιλάνο βρίσκονται σε καραντίνα και η ακύρωση του Καρναβαλιού της Βενετίας έχει μετατρέψει την άλλοτε πολυσύχναστη πόλη, σε πόλη φάντασμα. Ωστόσο, οι κοντινές πόλεις όπως η Φλωρεντία είναι ακόμα ασφαλείς να επισκεφθούν και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει επηρεαστεί από το ξέσπασμα.

3. ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Πολλές αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο διακόπτουν πτήσεις προς την Κίνα. Εταιρείες όπως η United, Delta και η American, αναστέλλουν τα ταξίδια στην περιοχή μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την πολιτική της αεροπορικής σας εταιρείας σχετικά με τις απαγορεύσεις και τις μετακινήσεις τους.

ΤΕΛΙΚΑ, πρέπει να ακυρώσω το ταξίδι μου; Η επιδημία είναι απρόβλεπτη και έτσι η απάντηση για κάτι τέτοιο πρέπει να είναι πάντα με προτεραιότητα την ΥΓΕΙΑ! Για όσους έχουν ήδη κλείσει ταξίδι σε μια περιοχή αυξημένου κινδύνου, καλό θα ήταν να ακυρωθεί. Πολλές αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη διακόψει τις πτήσεις προς την Κίνα. Για κάθε άλλη περιοχή, το ταξίδι θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, ενημέρωση και φυσικά μόνο αν δεν μπορεί να ακυρωθεί για κάποια άλλη καλύτερη περίοδο.

Να ξέρετε ότι τα δεδομένα των χωρών/κρουσμάτων συνεχώς αλλάζουν και πρέπει να ενημερώνεστε αναλυτικά αν αποφασίσετε όντως να κάνετε κάποιο ταξίδι.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως οποιοδήποτε ταξίδι και αν κάνετε περιλαμβάνει κάποιο σχετικό κίνδυνο όσον αφορά τον COVID-19. Μπορεί πολλές χώρες να μην έχουν ακόμη κρούσματα COVID-19, αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα.Επίσης οι μέρη με πολύ κόσμο όπως τα αεροδρόμια και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί εγκυμονούν ακόμη υψηλότερους κινδύνους. Θυμηθείτε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό.

Πληροφορίες: Lonelyplanet

2 COMMENTS

  1. Εχω εναν φιλο μου φαντάρο κ μου λεει πως θα παρει αδεια 15 Μάιου θα επιτρέπονται τα ταξιδια απο κυπρο προς ελλαδα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here