Η Ιορδανία είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες που επισκεφθήκαμε το 2018. Απίστευτη ιστορία, εκπληκτικά τουριστικά αξιοθέατα και μοναδικά πράγματα να δεις και να κάνεις κατά την επίσκεψή σου στο διαμάντι της Μέσης Ανατολής.
iordania jordan happy traveller (23)

1. Πριν φας πες ΟΧΙ! 3 φορές! Στην Ιορδανία θεωρείται ευγενικό να αρνηθείς την προσφορά ενός γεύματος τρεις φορές, πριν τελικά το αποδεχθείς. Μπορεί να σου φαίνεται παράξενη συνήθεια αλλά και πόσα παράξενα δεν υπάρχουν στην κουλτούρα κάθε λαού;

2. Πετρέλαιο στην Ιορδανία; Μάλλον όχι! Σε αντίθεση με άλλες αραβικές χώρες, η Ιορδανία δεν έχει το δικό της πετρέλαιο. Μάλιστα τον Ιούνιο του 2018 έγιναν και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το πετρέλαιο, όπου ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ ζήτησε πάγωμα των αυξήσεων στα καύσιμα.

3. Η πόλη Αμμάν είχε κάποτε ελληνικό όνομα! Το Αμμάν, μετά την κατάκτηση του από τον Έλληνα άρχοντα της Αιγύπτου, Πτολεμαίο Β΄ το Φιλάδελφο το 285 π.Χ., είχε ονομαστεί Φιλαδέλφεια προς τιμήν του. Μάλιστα ο Έλληνας άρχοντας της Αιγύπτου, ξαναέχτισε την πόλη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.

4. Η Νεκρά Θάλασσα είναι τελικά θάλασσα ή λίμνη. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η Νεκρά θάλασσα είναι λίμνη. Έπειτα να πούμε ότι Νεκρά θάλασσα είναι η πιο βαθιά λίμνη με αλμυρό νερό στη Γη, με μέγιστο βάθος που φτάνει τα 300 μέτρα. Επίσης είναι σχεδόν 10 φορές πιο αλμυρή από τον ωκεανό.

5. Επίσημη γλώσσα. Τα αραβικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ιορδανίας, αλλά τα αγγλικά ομιλούνται κανονικά στις μεσαίες και τις ανώτερες τάξεις.

6. Πέτρα η επιβλητική! Η Ιορδανία είναι η πατρίδα της αρχαίας πόλης Πέτρα, ενός από τα «σύγχρονα 7 θαύματα του κόσμου» και ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

7. Η Ιορδανία είναι ένα τεράστιο σκηνικό ταινίας. Οι τελικές σκηνές από την ταινία Indiana Jones και την Τελευταία Σταυροφορία γυρίστηκαν στην Πέτρα. Άλλες ταινίες που έχουν τραβηχτεί στην έρημο Wadi Rum είναι η The Martian, ο Κόκκινος Πλανήτης και ο Lawrence της Αραβίας.

8. Εντυπωσιακή χώρα με μεγάλη ιστορία. Η Ιορδανία φιλοξενεί πολλές βιβλικές τοποθεσίες όπως ο Ιορδάνης ποταμός, όπου ο Ιησούς βαφτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τις αμαρτωλές πόλεις του Σόδομα και της Γόμορρα και το Όρος Νεμπο όπου λέγεται ότι πέθανε ο Μωυσής.

9. Όλοι αγαπούν τον βασιλιά. Η αγάπη που τρέφουν όλοι προς το πρόσωπο του βασιλιά είναι μεγάλη. Ο Abdullah II έχει σε ολόκληρη τη χώρα αφίσες, κάδρα, διαφημιστικές πινακίδες και αγάλματα.

10. Ο έπαινος για τα παιδιά είναι κακός! Οι Ιορδανοί δεν επαινούν τα παιδιά τους, καθώς πιστεύουν ότι αυτό προσκαλεί κακή τύχη και έτσι γενικά αποφεύγεται.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here